403
Η Κλασική Ορχήστρα του Κιέβου δίνει συναυλία στα ερείπια του νοσοκομείου Παίδων που βομβάρδισαν οι Ρώσοι | REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Οι Ιάπωνες δίνουν βοήθεια $3,3 δισ. από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 11:49
Η Κλασική Ορχήστρα του Κιέβου δίνει συναυλία στα ερείπια του νοσοκομείου Παίδων που βομβάρδισαν οι Ρώσοι
|REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Οι Ιάπωνες δίνουν βοήθεια $3,3 δισ. από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2024, 11:49

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας οριστικοποιεί διευθετήσεις για τη χορήγηση δανείου 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, τα οποία θα αντληθούν από τους τόκους πόρων και κεφαλαίων της Ρωσίας που έχουν παγώσει.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 6% του πακέτου των 50 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκε πρόσφατα η G7, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Το δάνειο θα χορηγήσουν οι ΗΠΑ (20 δισ. δολάρια), η ΕΕ (20 δισ. δολάρια), η Ιαπωνία, η Βρετανία και ο Καναδάς (αθροιστικά 10 δισ. δολάρια).

Η απόφαση θα εγκριθεί σε συνεδρίαση της G7 στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Βραζιλία εντός του μήνα, κατά τις πληροφορίες του ιαπωνικού πρακτορείου.

$100 εκατ. από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τον χειμώνα

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), θα διαθέσει πακέτο βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για να τη διευκολύνει να κάνει προετοιμασίες για τον χειμώνα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή, Φιλίπο Γκράντι, κατά την διάρκεια της πέμπτης επίσκεψης του επικεφαλής της UNHCR στη χώρα, αφότου εισέβαλαν οι Ρώσοι τον Φεβρουάριο του 2022.

«Εκτιμούμε την ανακοίνωση πως θα διατεθεί νέο πακέτο βοήθειας από την UNHCR αξίας 100 εκατ. δολαρίων για να προετοιμαστεί η Ουκρανία για τον χειμώνα. Με δεδομένους τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς ενεργειακών εγκαταστάσεων, αυτή είναι πολύ σημαντική βοήθεια», είπε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια για να επισκευαστούν κατεστραμμένα σπίτια και να δημιουργηθούν καταφύγια σε σχολεία και νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Γκράντι ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον ουκρανό πρόεδρο πως η UNHCR θα συνεχίσει να «στέκει πλάι στην κυβέρνησή του», παρέχοντας βοήθεια στους πληγέντες από τον πόλεμο.

«Η προετοιμασία για τον χειμώνα είναι προτεραιότητα», συνέχισε, διευκρινίζοντας πως πέρα από τα 100 εκατομμύρια που δεσμεύθηκε να διατεθούν, η υπηρεσία του «θα συνεχίσει να κινητοποιεί πόρους».

Ο Γκράντι επισκέφθηκε το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο όπου σκοτώθηκαν δυο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 17, ανάμεσά τους επτά παιδιά, κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού αυτόν τον μήνα.

«Κανένας τόπος δεν θα έπρεπε να είναι πιο προστατευμένος από ένα νοσοκομείο παίδων. Κι όμως, επλήγη από πύραυλο την 8η Ιουλίου», έγραψε.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα πως στοχοποίησε απευθείας το νοσοκομείο. Η ρωσική πλευρά το διέψευσε, με πηγές στη Μόσχα να λένε πως στόχοι ήταν κοντινές ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές.

Η UNHCR υπολογίζει ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου είναι 6,5 εκατομμύρια, ενώ άλλοι τουλάχιστον 3,5 εκατ. πολίτες εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...