359
Ρώσοι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται στο Ροστόφ, την περασμένη εβδομάδα, πριν τους στείλουν στο μέτωπο | REUTERS/Sergey Pivovarov

Ουκρανία: Ο Σεπτέμβριος πιο αιματηρός μήνας του πολέμου για τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 12:39
Ρώσοι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται στο Ροστόφ, την περασμένη εβδομάδα, πριν τους στείλουν στο μέτωπο
|REUTERS/Sergey Pivovarov

Ουκρανία: Ο Σεπτέμβριος πιο αιματηρός μήνας του πολέμου για τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 12:39

Τον Σεπτέμβριο, μπορεί ο ρωσικός στρατός να κατέλαβε έπειτα από δύο χρόνια μαχών την στρατηγικής σημασίας ουκρανική πόλη του Βουχλεντάρ, αλλά πλήρωσε τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τη βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας για τους Ρώσους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε ημέρα του μήνα, ο μέσος όρος των απωλειών για τον ρωσικό στρατό ανήλθε σε 1.271 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν βαριά.

Ο προηγούμενος χειρότερος μήνας ήταν ο Μάιος, με μέσο όρο 1.262 στρατιώτες να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται καθημερινά.

«Η αύξηση των απωλειών από τον Μάιο οφείλεται σχεδόν σίγουρα στην επέκταση της ζώνης των μαχών ώστε να συμπεριλάβει τόσο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χάρκοβο όσο και στο Κουρσκ και στην αυξημένη ένταση κατά μήκος της μετωπικής γραμμής», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Η Ρωσία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή στην περιοχή του Χαρκόβου από την περιοχή του Μπέλγκοροντ τον Μάιο, ενώ οι δυνάμεις της υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ.

Ο Σεπτέμβριος ήταν επίσης ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που οι ρωσικές απώλειες ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τους 1.000 στρατιώτες την ημέρα, σημείωσε η Telegraph.

Αναλυτές δήλωσαν ότι το υψηλό ποσοστό απωλειών συνδέεται με τις ρωσικές τακτικές, που συχνά περιλαμβάνουν επιθέσεις του πεζικού κατά κύματα, όπου μεγάλος αριθμός στρατευμάτων αποστέλλεται για να εισβάλει στις ουκρανικές αμυντικές θέσεις.

Οι στρατιώτες αυτοί όμως, είναι εύκολος στόχος για το ουκρανικό πυροβολικό.

«Περιμένω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτίθεται αναζητώντας τα αδύναμα σημεία των Ουκρανών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μια παύση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε ο Τζον Φόρμαν, πρώην αμυντικός ακόλουθος της Βρετανίας στη Μόσχα.

Το Λονδίνο δήλωσε ότι η Ρωσία έχει χάσει πλέον σχεδόν 650.000 στρατιώτες από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. Οι απώλειές της κυμαίνονταν κατά μέσο όρο μεταξύ 172 και 559 ανά ημέρα το 2022, ενώ στη συνέχεια κορυφώθηκαν στις 967 το 2023.

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να ακολουθούν την ίδια μαζική τακτική», εκτίμησαν οι Βρετανοί.

Τους τελευταίους 14 μήνες, η Ρωσία καταγράφει σταθερά εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά με υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...