Ουδέτερη μπορεί να μην είναι η Τουρκία στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καθώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εξαγωγέας «Bayraktar», όμως παραμένει πάντα επιτήδεια και με ελιγμούς επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Ωστόσο, τώρα αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη επιτηδειότητά της είναι παρακινδυνευμένες πιρουέτες – και όχι μόνο για την ίδια. Oπως έγραψε το Foreign Policy, πριν από λίγο καιρό η Τουρκία άρχισε να στέλνει στην Ουκρανία ένα είδος βόμβας διασποράς, αμερικανικού σχεδιασμού και αμερικανοτουρκικής συμπαραγωγής.
Το όπλο αυτό ονομάζεται DPICM και κατασκευάστηκε τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου με στόχο την καταστροφή σοβιετικών τεθωρακισμένων. Με την έκρηξή του απελευθερώνει μικρότερες βόμβες, οι οποίες, αν δεν εκραγούν και αυτές, παραμένουν στο έδαφος επί μακρόν σε ενεργό κατάσταση. Οι ΗΠΑ δεν έστειλαν το συγκεκριμένο όπλο στον Ζελένσκι, αφού η εξαγωγή του απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία, όμως ο ουκρανός πρόεδρος «προφανώς» απετάθη στον Ερντογάν για να το αποκτήσει. Ο τούρκος πρόεδρος δεν του χάλασε το χατίρι.
Το ρεπορτάζ θύμισε ότι δύο τουρκικές βιομηχανίες πολεμικού υλικού, η Mechanical and Chemical Industry Corporation και η Roketsan, αμφότερες εδρεύουσες στην Αγκυρα, κατασκεύασαν και κατασκευάζουν βλήματα και πυραύλους Πυροβολικού που δύνανται να χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς του τύπου DPICM. Επίσης, ότι η Σλοβακία, η Χιλή και οι ΗΠΑ μετέφεραν παλαιότερα διάφορες βόμβες διασποράς στην Τουρκία. Αρα, υπάρχει στοκ για ξεστοκάρισμα. Θεωρητικώς, βέβαια, η Τουρκία «το 2005 υποσχέθηκε στη διεθνή κοινότητα» να μην παράγει βόμβες διασποράς, ούτε να τις εισάγει και να τις διακινεί.
Οι ΗΠΑ δεν εξάγουν βόμβες διασποράς από το 2015, ενώ εδώ και μία δεκαετία σταμάτησαν να τις χρησιμοποιούν εκεί όπου τα στρατεύματά τους δρουν. Η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τέτοιες βόμβες στην Ουκρανία, μάλιστα η ΜΚΟ Human Rights Watch «επιβεβαιώνει τουλάχιστον 689 απώλειες αμάχων από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2022». Από πλευράς τους, οι Ουκρανοί «χρησιμοποίησαν βλήματα διασποράς σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις» και εξακολουθούν να ζητούν από τους συμμάχους τους «επειδή οι σκληρές μάχες έχουν φθείρει το πολεμικό υλικό του Πυροβολικού τους».
Το Foreign Policy έγραψε ότι τα άσκαστα πυρομαχικά από τις βόμβες διασποράς τύπου DPICM είναι πολύ επικίνδυνα διότι διασκορπίζονται άτακτα. Τέτοιες βόμβες έχουν μικρό μέγεθος και είναι πιθανό να σκοτώσουν πολίτες που θα τις βρουν πεταμένες κάπου και θα τις περιεργαστούν. Η «μόλυνση του ουκρανικού εδάφους» από πυρομαχικά θεωρείται ήδη δεδομένη για τους αναλυτές, και η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με τα τουρκικά DPICM.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News