222
Το ουκρανικό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της χώρας στην ΕΕ | Getty Images

Ουκρανία: «Ναι» στο σύνολο των νόμων για ένταξη στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 18:05
Το ουκρανικό Κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της χώρας στην ΕΕ
|Getty Images

Ουκρανία: «Ναι» στο σύνολο των νόμων για ένταξη στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2022, 18:05

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και την ψήφιση του συνόλου των νόμων που είναι απαραίτητοι για τη συγκεκριμένη διαδικασία, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα εισαγάγει τα αναγκαία νομοθετικά και πολιτικά μέτρα και στη συνέχεια θα τα εφαρμόσει.

Αυτό περιλαμβάνει νομοθεσία για τη διαδικασία επιλογής των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς, εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Βερχόβνα Ράντα (σ.σ.: έτσι αποκαλείται το ουκρανικό Κοινοβούλιο) ολοκλήρωσε το έργο που όφειλε να φέρει εις πέρας και υιοθέτησε όλα τα αναγκαία συστημικά νομοσχέδια, εκπληρώνοντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος Ρουσλάν Στεφαντσούκ στην ανακοίνωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει τη διαδικασία προόδου της Ουκρανίας ως προς την υλοποίηση των βημάτων που έχουν προταθεί και θα τα αξιολογήσει στο τέλος του έτους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο, εντυπωσιασμένη με την ταχύτητα με την οποία η Ουκρανία προχωρούσε τη διαδικασία για ένταξή της στην ΕΕ. Ωστόσο, ο δρόμος προς τη ένταξη αναμένεται μακρύς: η ενταξιακή διαδικασία θα διαρκέσει μία δεκαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...