914
Ο Πέτρο Ποροσένκο μιλά σε υποστηρικτές του στο Κίεβο, μετά την επιστροφή του στη χώρα | Mikhail Palinchak/Press Service of Petro Poroshenko/Handout

Ουκρανία: Μετά τη «ρωσική» κυβερνοεπίθεση η χώρα διχάζεται από την υπόθεση Ποροσένκο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 12:41
Ο Πέτρο Ποροσένκο μιλά σε υποστηρικτές του στο Κίεβο, μετά την επιστροφή του στη χώρα
|Mikhail Palinchak/Press Service of Petro Poroshenko/Handout

Ουκρανία: Μετά τη «ρωσική» κυβερνοεπίθεση η χώρα διχάζεται από την υπόθεση Ποροσένκο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 12:41

«Αποδείξεις» ότι κρύβονται ρώσοι χάκερ πίσω από τη μεγάλη επίθεση στα ηλεκτρονικά δίκτυα πολλών υπουργείων της Ουκρανίας, διαθέτουν οι αρχές της χώρας.

Η Microsoft, μάλιστα, προειδοποίησε ότι η κυβερνοεπίθεση πιθανόν να είναι πολύ σοβαρότερη από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε.

«Ολες οι ενδείξεις παραπέμπουν στη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση. Η Μόσχα συνεχίζει να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο κάλεσε τους Ουκρανούς να μην πανικοβάλλονται, λέγοντας ότι τα προσωπικά τους δεδομένα προστατεύονται.

Ο στόχος της επίθεσης, «είναι μόνο να εκφοβίσουν την κοινωνία. Αλλά επίσης και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, να αναστείλουν το έργο στον δημόσιο τομέα και να πλήξουν την εμπιστοσύνη των Ουκρανών στις αρχές», προστίθεται.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι Ουκρανοί κατηγορούν για τα πάντα τη Ρωσία, ακόμη και για την κακοκαιρία στη χώρα τους», είπε ο ίδιος.

Το μήνυμα που εμφανίστηκε στο σάιτ του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την επίθεση των χάκερ – REUTERS/Valentyn Ogirenko/Illustration

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι διαθέτει κάποιες «προκαταρκτικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν πιθανή εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη μαζική κυβερνοεπίθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, στις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στοχοθετήθηκαν συνολικά 70 κυβερνητικοί ιστότοποι. Το περιεχόμενό τους «δεν τροποποιήθηκε και δεν σημειώθηκε καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων», διαβεβαίωσε η SBU.

Για κάποια ώρα η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών εμφάνιζε ένα μήνυμα στα ουκρανικά, στα ρωσικά και στα πολωνικά, το οποίο έλεγε «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».

Εντός ωρών από την παραβίαση, η υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στις περισσότερες ιστοσελίδες που επλήγησαν αποκαταστάθηκε και ότι η ζημιά ήταν μικρή.

Αλλά η Microsoft προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο καταστροφική και να έχει επηρεάσει περισσότερους οργανισμούς από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναλύει το κακόβουλο λογισμικό και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να καταστήσει τις κυβερνητικές ψηφιακές υποδομές μη λειτουργικές.

«Το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο είναι σχεδιασμένο να μοιάζει με λυτρισμικό, αλλά δεν έχει τον μηχανισμό ανάκτησης λύτρων, στοχεύει να είναι πιο καταστροφικό και είναι σχεδιασμένο ώστε να καθιστά τις στοχευμένες συσκευές μη λειτουργικές αντί να αποσπά λύτρα», ανέφερε η Microsoft.

«Οι ερευνητικές ομάδες μας έχουν εντοπίσει το κακόβουλο λογισμικό σε δεκάδες συστήματα που επλήγησαν και ο αριθμός αυτός μπορεί να μεγαλώσει όσο συνεχίζεται η έρευνά μας. Αυτά τα συστήματα διατρέχουν πολλούς κυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς πληροφορικής, όλους με έδρα την Ουκρανία. Δεν γνωρίζουμε το παρόν στάδιο του λειτουργικού κύκλου του επιτιθέμενου ή πόσοι άλλοι οργανισμοί που έπεσαν θύματα μπορεί να βρίσκονται στην Ουκρανία ή σε άλλες γεωγραφικές τοποθεσίες».

Κρίση με την υπόθεση Ποροσένκο

Στο μεταξύ, νέα ένταση έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας, με την υπόθεση του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είχε ανέλθει στην εξουσία το 2014.

Οπως αναφέρουν οι Times, ο Ποροσένκο βρισκόταν στο εξωτερικό για επαφές με ξένους πολιτικούς, τον περασμένο μήνα, όταν έμαθε ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι χρηματοδότησε αυτονομιστές που στηρίζονται από το Κρεμλίνο, στην ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, μέσω παράνομων πωλήσεων άνθρακα. Αν βρεθεί ένοχος, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι είναι δημιούργημα του σημερινού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, και όχι στην κακή διαχείριση της πανδημίας και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ο Ποροσένκο μιλά στο δικαστήριο του Κιέβου – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας ζήτησαν τη Δευτέρα να συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος κατηγορείται για «εσχάτη προδοσία» ή να του επιβληθεί καταβολή εγγύησης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική πολιτική κρίση, εν μέσω της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ο Ποροσένκο επέστρεψε στην Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας, μολονότι κινδύνευε να συλληφθεί. Αφού τον υποδέχτηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο του Κιέβου, πήγε αμέσως στο δικαστήριο που θα αποφάσιζε αν θα τεθεί υπό προσωρινή κράτηση ή θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

«Η κυβέρνηση είναι συγχυσμένη και αδύναμη. Αντί να μάχονται τον Πούτιν, προσπαθούν να πολεμήσουν εμάς», είπε ο 56χρονος πρώην πρόεδρος ενώπιον των υποστηρικτών του, που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας ζήτησε να επιβληθεί στον Ποροσένκο να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι και να καταβάλει εγγύηση ενός δισ. χρίβνια (περίπου 30 εκατ. ευρώ) εάν θέλει να παραμείνει εκτός της φυλακής.

Ο Ποροσένκο, που συνοδευόταν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους του και πολλούς βουλευτές, κατηγόρησε τις αρχές ότι στην περίπτωσή του συνεργάζονται με τη Μόσχα: «Ο εχθρός είναι προ των πυλών» και «θέλει να μας νικήσει διχάζοντας τη χώρα, σπέρνοντας τη διαμάχη», υποστήριξε.

Ο Ποροσένκο κατηγορεί τον διάδοχό του στην προεδρία ότι με τη δίωξή του προσπαθεί να στρέψει την προσοχή των πολιτών μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Οι αρχές πιστεύουν ότι την εποχή που ήταν πρόεδρος διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, κάτι που συνιστά «εσχάτη προδοσία».

Ο αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, που βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με αντιπροσωπεία της Γερουσίας των ΗΠΑ, είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ποροσένκο θα έχει «μια δίκαιη δίκη», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ανησυχεί» από τις διώξεις «πολιτικών αντιπάλων» στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία για να συμμετέχουν σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία, την επόμενη εβδομάδα, με τις ευλογίες του λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...