426
Το αρχηγείο των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Κίεβο | YouTube

Ουκρανία: Μαζική επίθεση χάκερ σε κυβερνητικά sites

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 11:49
Το αρχηγείο των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Κίεβο
|YouTube

Ουκρανία: Μαζική επίθεση χάκερ σε κυβερνητικά sites

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 11:49

Μαζική κυβερνοεπίθεση, κατά την οποία απευθυνόταν η προειδοποίηση προς τους Ουκρανούς «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα», έπληξε sites της κυβέρνησης της Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων.

«Προκλητικά μηνύματα εμφανίστηκαν στις αρχικές σελίδες αυτών των ιστοτόπων, αλλά το περιεχόμενό τους δεν τροποποιήθηκε και ουδεμία διαρροή προσωπικών δεδομένων σημειώθηκε, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες», ανέφερε η SBU σε ανακοίνωσή της.

«Ηδη έχει αποκατασταθεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των κυβερνητικών υπηρεσιών που επλήγησαν και οι άλλες θα είναι ξανά προσβάσιμες πολύ σύντομα».

Οι αρχές ανέστειλαν εξάλλου τη λειτουργία άλλων κυβερνητικών sites για να εμποδίσουν την εξάπλωση των επιθέσεων και για να εντοπίσουν το πρόβλημα, όπως ανακοινώθηκε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση αυτή, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από παρόμοια πλήγματα στο παρελθόν.

Η ηλεκτρονική επίθεση, η οποία έπληξε το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο ασφαλείας και άμυνας μεταξύ άλλων, σημειώθηκε την ώρα που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του σήμαναν συναγερμό για πιθανή νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

«Ουκρανέ! Ολα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Ολα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις», έγραφε το μήνυμα που εμφανίστηκε στα sites που υπέστησαν επίθεση, γραμμένο στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά.

«Ολες οι πληροφορίες για σένα αποκαλύφθηκαν δημοσίως, να φοβάσαι και να περιμένεις τα χειρότερα. Αυτό ισχύει για το παρελθόν σου, το παρόν σου και το μέλλον σου».

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα, αλλά υπάρχει μια μακρά σειρά από ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής ασφάλειας δήλωσε στο Reuters: «Ολοι οι παράγοντες κυβερνοασφάλειας ήταν ενήμεροι για τέτοιες πιθανές προκλήσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επομένως, η ανταπόκριση σε αυτά τα περιστατικά ήταν η συνηθισμένη».

Μπορέλ: Η ΕΕ θα βοηθήσει το Κίεβο με κάθε μέσο

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την κυβερνοεπίθεση και σημείωσε ότι η επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και μονάδες αρμόδιες για τον κυβερνοχώρο θα συναντηθούν για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης και να βοηθήσουν το Κίεβο.

«Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτήν την ηλεκτρονική επίθεση. Δυστυχώς, ξέραμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βρέστη, στη δυτική Γαλλία.

«Είναι δύσκολο να πούμε (ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν). Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν, καθώς δεν έχω καμία απόδειξη, αλλά μπορούμε να φανταστούμε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...