589
Η ουκρανική αεράμυνα καταρρίπτει ένα drone πάνω από το Κίεβο. Από τα συντρίμμια προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια | REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Μαζικές επιθέσεις με πυραύλους, drones και πυροβολικό εναντίον πόλεων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 09:41
Η ουκρανική αεράμυνα καταρρίπτει ένα drone πάνω από το Κίεβο. Από τα συντρίμμια προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια
|REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Μαζικές επιθέσεις με πυραύλους, drones και πυροβολικό εναντίον πόλεων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2023, 09:41

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στο Κίεβο, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι το πρωί της Δευτέρας.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας εκρήξεων στη συνοικία Σολομιάνσκι και άλλοι δύο όταν συντρίμμια UAV κατέπεσαν στη συνοικία Σιατόσιν –και οι δύο βρίσκονται δυτικά από το κέντρο της πόλης– ανέφερε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

Η στρατιωτική διοίκηση της πόλης έκανε λόγο για καταστροφές εξαιτίας της νέας ρωσικής επιδρομής. Ανέφερε πως αυτοκίνητο πήρε φωτιά «πιθανόν εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών» και έκανε επίσης λόγο για πτώση «συντριμμιών σε πολυκατοικία».

Αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε την νέα επιδρομή.

Επιθέσεις των Ρώσων και εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολλά μέρη της Ουκρανίας, με τις ουκρανικές αρχές να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν και νεκροί.

Πυροσβέστες στην Οδησσό επιχειρούν σε αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού όπου ξέσπασε πυρκαγιά μετά την επίθεση από drones, τη Δευτέρα – Press Service of the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με την ενημέρωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η αεράμυνα κατέρριψε και τα 36 ιρανικά drones που έστειλαν οι Ρώσοι φορτωμένα εκρηκτικά εναντίον του Κιέβου. Από τα συντρίμμια τους, προκλήθηκαν ζημιές στο έδαφος. Συνολικά, οι Ρώσοι έστειλαν 60 drones εναντίον ουκρανικών στόχων, τη Δευτέρα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 16 πυραυλικές επιθέσεις εναντίον μεγάλων πόλεων, όπως η Οδησσός, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Χάρκοβο και το Νικολάεβ, 61 αεροπορικές επιδρομές και 52 βομβαρδισμοί από το ρωσικό πυροβολικό.

Αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού, έκτασης 1.000 τ.μ., που περιείχε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, καταστράφηκε στην Οδησσό από ρωσικό πύραυλο.

Διεξήχθη «πυραυλική επίθεση του εχθρού», ανέφερε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Οδησσό, μέσω Telegram.

Ζημιές σε πολυκατοικία από συντρίμμια drones, στο Κίεβο – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στη Ζαπορίζια, ανέφερε πως βομβαρδίστηκαν αποθήκη και θέσεις του ουκρανικού στρατού στην Ορνίχιβ, μικρή πόλη της περιφέρειας.

Παράλληλα, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Σούμι, στα βορειοανατολικά, έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε οκτώ τοποθεσίες από το ρωσικό πυροβολικό.

Το νέο κύμα πληγμάτων σημειώνεται 24 ώρες πριν από την ημέρα της νίκης στη Ρωσία, που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποψη της αποθήκης που καταστράφηκε στην Οδησσό – Press Service of the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS
Συναγερμός στη Ζαπορίζια

Συνολικά 1.679 άμαχοι, ανάμεσά τους 660 παιδιά, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από περιοχές γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια –το μεγαλύτερο της Ευρώπης– δήλωσε εγκατεστημένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στα τμήματα της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Το Σάββατο ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, προειδοποίησε πως η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο γίνεται «δυνητικά επικίνδυνη», ενώ οι εγκατεστημένες από τη Μόσχα αρχές στη Ζαπορίζια άρχισαν να απομακρύνουν εσπευσμένα κόσμο.

Συντρίμμια από ιρανικά drones στο έδαφος στο Κίεβο – REUTERS/Oleksandr Khomenko

Ο στρατός της Ουκρανίας αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή του για να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Ζαπορίζια.

Ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο κυβερνήτης που εγκατέστησε το Κρεμλίνο στα τμήματα της περιφέρειας που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα, εξήγησε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα οδηγήθηκαν «σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη Μπερντιάνσκ», η οποία υπάγεται επίσης στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

Η Μπερντιάνσκ (στα νοτιοανατολικά), ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό λίγα μόλις 24ωρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...