263
Με αφορμή την επίθεση αυτή, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «δεν σέβεται ούτε τις δικές της ανακοινώσεις» | Facebook / @CinCAFU

Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε με βόμβες φωσφόρου το Φιδονήσι

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 22:53
Με αφορμή την επίθεση αυτή, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «δεν σέβεται ούτε τις δικές της ανακοινώσεις»
|Facebook / @CinCAFU

Ουκρανία: Η Ρωσία έπληξε με βόμβες φωσφόρου το Φιδονήσι

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 22:53

Οι Ρώσοι έπληξαν με βόμβες φωσφόρου το Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από το νησί, σε μία εξέλιξη που χαιρετίστηκε ως «νίκη» από το Κίεβο (περισσότερα εδώ) και η οποία ερμηνεύτηκε ως πιθανή εγκατάλειψη της προσπάθειας της Μόσχας να καταλάβει την Οδησσό (περισσότερα εδώ), σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ.

«Γύρω στις 18.00 (σ.σ. τοπική ώρα) οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο φορές αεροπορική επίθεση με βόμβες φωσφόρου στο Φιδονήσι» δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αντιστράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «δεν σέβεται ούτε τις δικές της ανακοινώσεις».

Την Πέμπτη ο ρωσικός στρατός είχε αναφέρει ότι αποσύρεται από το νησάκι αυτό «σε ένδειξη καλής θέλησης», αφού πέτυχε τους «στόχους» που είχε θέσει εκεί. «Το μοναδικό πράγμα στο οποίο ο εχθρός είναι συνεπής είναι η “ακρίβεια” των πληγμάτων του», ειρωνεύτηκε ο Ζαλούζνι.

Η δήλωση του ουκρανού αντιστράτηγου στα social media συνοδεύει από ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα αεροπλάνο να πετάει πάνω από το νησί και να ρίχνει τουλάχιστον δύο βόμβες που αφήνουν λεπτές, λευκές γραμμές στον ουρανό.

Οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών στόχων, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών, με βάση μια σύμβαση που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο τηλεγράφημά του για την παραπάνω είδηση.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι τις έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και εναντίον αμάχων, κάτι που ο ρωσικός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News