275
| REUTERS/Alexander Ermochenko

Ουκρανία: Νέος βομβαρδισμός στη Ζαπορίζια – «Η πυρηνική καταστροφή αποφεύχθηκε από θαύμα»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 15:51
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ουκρανία: Νέος βομβαρδισμός στη Ζαπορίζια – «Η πυρηνική καταστροφή αποφεύχθηκε από θαύμα»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 15:51

Σκληρότερη διεθνή απάντηση στη Ρωσία για τον καταγγελλόμενο βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, ζήτησε την Κυριακή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ρωσική «πυρηνική τρομοκρατία».

Ο Ζελένσκι έστειλε το μήνυμα αυτό στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οπως ανέφερε, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, το Κίεβο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία ενώ ενημέρωσε τον ευρωπαίο αξιωματούχο και για τις ευρύτερες εξελίξεις επί του πεδίου.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια το βράδυ του Σαββάτου.

Η τοποθεσία επλήγη από επιθέσεις με ρουκέτες, σύμφωνα με την Energoatom, η οποία δήλωσε σχετικά: «Αυτή τη φορά η πυρηνική καταστροφή αποφεύχθηκε ως εκ θαύματος, αλλά τα θαύματα δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Πρέπει επειγόντως να βάλουμε τέλος στις ενέργειες των Ρώσων πυρηνικών τρομοκρατών».

Η περιοχή του εργοστασίου είχε βομβαρδιστεί και την Παρασκευή, με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες το Σάββατο, λέγοντας ότι η ενέργεια αναδεικνύει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Υπενθυμίζεται πως το εργοστάσιο της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο πρώτο στάδιο του πολέμου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς.

Και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη το Σάββατο ότι εμπλέκονται σε «πυρηνική τρομοκρατία». Η Energoatom επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για τις ζημίες στον σταθμό, «κατηγορώ» που επανέλαβε ο Ζελένσκι, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι διαρροή ραδιενέργειας αποφεύχθηκε μόνο κατά τύχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...