537
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια | REUTERS/Alexander Ermochenko

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 16:31
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 16:31

Η τελευταία συμβατική γραμμή ηλεκτροδότησης που εφοδιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP) στην Ουκρανία λειτουργεί και πάλι σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το βράδυ της Πέμπτης.

«Η Ουκρανία ανέφερε στον ΙΑΕΑ ότι ο ΖΝΡΡ, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, αποσυνδέθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τη γραμμή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως επί του παρόντος είναι και πάλι συνδεδεμένος», ανέφερε η δήλωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από τη Βιέννη.

Ο ΙΑΕΑ πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες για την αιτία της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Νωρίτερα, η Energoatom, η ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι οι τελευταίοι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες στον σταθμό αποσυνδέθηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας αφότου πυρκαγιές σε κοντινό σημείο προκάλεσαν βλάβη σε εναέρια καλώδια, κατηγορώντας τη Μόσχα για το περιστατικό: «Οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο. Συνεπώς, οι ενέργειες των εισβολέων προκάλεσαν την πλήρη αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το δίκτυο του ηλεκτρικού, για πρώτη φορά στην ιστορία του».

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία, πυρκαγιές στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό, προκάλεσε δύο φορές την αποσύνδεση της τελευταίας γραμμής που συνδέει τις εγκαταστάσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Αλλες τρεις γραμμές είχαν καταστραφεί προηγουμένως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις» της Ρωσίας, επεσήμανε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτούργησαν κανονικά.

Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του είπε στο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που είχαν αποσυνδεθεί τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ. Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που «δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε ότι διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν σε ευρύτερες περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, πλην του σταθμού.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό».

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κατέλαβε τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο και τον έχει θέσει υπό τον έλεγχό της από τότε, αν και σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί με ουκρανούς τεχνικούς της Energoatom. Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, ο οποίος έχει έξι αντιδραστήρες συνολικά, εγείροντας διεθνή ανησυχία για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα.

Η IAEA βρίσκεται «πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι στο δίκτυο France 24 TV.

Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες για την απόκτηση πρόσβασης στον σταθμό είναι επιτυχείς, περίπτωση κατά την οποία ο Γκρόσι έχει δηλώσει ότι η IAEA θα βρεθεί εκεί εντός ημερών, ο αξιωματούχος σημείωσε: «Βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό».

Η ρωσική Δούμα εξέδωσε την Πέμπτη η οποία επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Μόσχας να διευκολύνει μια αποστολή της ΙΑΕΑ. «Συνεπώς οι ειδικοί της υπηρεσίας μπορούν να διαπιστώσουν επί τόπου ότι υπάρχουν απειλές ως αποτέλεσμα των συνεχών ουκρανικών επιθέσεων στο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, με τραγικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα».

Αντίθετα, η Ουκρανία δηλώνει ότι η Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος χρησιμοποιώντας το εργοστάσιο ως ασπίδα από την οποία κατευθύνει τις επιθέσεις στην γύρω περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...