198
Το λιβανέζικης σημαίας «Brave Commander» αναχωρεί από το λιμάνι του Πιβντέβνι της Ουκρανίας με προορισμό το Τζιμπουτί | REUTERS/Igor Tkachenko

Ουκρανία: Αναχώρησε το πρώτο πλοίο με σιτηρά για την Αφρική

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 10:44
Το λιβανέζικης σημαίας «Brave Commander» αναχωρεί από το λιμάνι του Πιβντέβνι της Ουκρανίας με προορισμό το Τζιμπουτί
|REUTERS/Igor Tkachenko

Ουκρανία: Αναχώρησε το πρώτο πλοίο με σιτηρά για την Αφρική

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2022, 10:44

Το «Brave Commander», το πρώτο πλοίο με σιτηρά για την Αφρική που εκμισθώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, αναχώρησε την Τρίτη από το λιμάνι Πιβντέβνι της Ουκρανίας.

Το πλοίο, το οποίο μεταφέρει 23.000 τόνους σιτηρά, αναχώρησε για το λιμάνι του Τζιμπουτί, στην πρωτεύουσα της ομώνυμης χώρας, ενώ οι προμήθειες προορίζονται για την Αιθιοπία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

«Το υπουργείο και ο ΟΗΕ εργάζονται για την εξεύρεση τρόπων ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα τροφίμων για τους κοινωνικά ευαίσθητους τομείς του αφρικανικού λαού», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής, 17 πλοία έχουν αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια μεταφέροντας περισσότερους από 475.000 τόνους γεωργικών προϊόντων.

Νωρίτερα το κοινό συντονιστικό κέντρο, που έχουν συστήσει η Ρωσία, η Ουκρανία και τη Τουρκία σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και έχει την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, είχε ανακοινώσει ότι έχει εγκρίνει τον απόπλου του «Brave Commander».

Τα πλοία και τα φορτία τους επιθεωρούνται προτού περάσουν από το στενό του Βοσπόρου.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, πέντε πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια μεταφέροντας σιτηρά και καλαμπόκι, τρία από το λιμάνι του Χορνομόρσκ και δύο από Πιβντέβνι.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τέσσερα άλλα πλοία που κατευθύνονται προς την Ουκρανία, θα επιθεωρηθούν σήμερα από το κοινό συντονιστικό κέντρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News