368
Εικόνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ρώσοι και στην οποία εικονίζονται πυροσβέστες να επιχειρούν στον σταθμό φυσικού αερίου του Ουστ-Λούγκα | Head of Administration of Kingiseppsky District of Leningrad Region Yuri Zapalatsky Telegram channel via REUTERS

Ουκρανία, 697η ημέρα: Ο πόλεμος των drones

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 09:15
Εικόνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ρώσοι και στην οποία εικονίζονται πυροσβέστες να επιχειρούν στον σταθμό φυσικού αερίου του Ουστ-Λούγκα
|Head of Administration of Kingiseppsky District of Leningrad Region Yuri Zapalatsky Telegram channel via REUTERS

Ουκρανία, 697η ημέρα: Ο πόλεμος των drones

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2024, 09:15

Εξακόσιες ενενήντα επτά ημέρες και νύχτες. Τόσες έχουν περάσει από εκείνο το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου 2022 που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, προκειμένου –όπως έλεγε τότε και εξακολουθεί να λέει η ρωσική προπαγάνδα– να προστατευθούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, μολονότι ήταν ξεκάθαρα ένα νέο «anschluss» επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπως είχε κάνει η χιτλερική Γερμανία με την Αυστρία το 1938. Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα είναι μια στρατιωτική επιχείρηση λίγων ημερών. Αλλά αποδείχτηκε μια σφαγή που κοντεύει τα δύο χρόνια, ένας τρομακτικός πόλεμος φθοράς ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία και στη Ρωσία, που στηρίζεται από τα κράτη-παρίες αυτού του κόσμου: Ιράν, Βόρεια Κορέα κ.ά.

Σε αυτόν τον μακρύ πόλεμο καταστροφής, το Κίεβο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατέρριψε οκτώ ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία επιχείρησαν βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας.

«Ο εχθρός επιτέθηκε με οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ-136/131», ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι εκτοξεύθηκαν από τη ρωσική περιφέρεια Πριμόρσκο-Αχτάρσκ» που βρίσκεται στην ανατολική όχθη της Αζοφικής θάλασσας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από συστήματα άμυνας σε περιφέρειες της νότιας και της κεντρικής Ουκρανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση. Καμιά ζημιά που προκλήθηκε από την πτώση συντριμμιών δεν έχει γνωστοποιηθεί στο στάδιο αυτό.

Αυτή η νέα επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αποδίδεται στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε έπειτα από βομβαρδισμούς δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου στις ρωσικές μεθοριακές περιφέρειες. Πηγές στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέλαβαν την ευθύνη για μερικές από τις επιθέσεις αυτές μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε εξάλλου την Κυριακή ότι πυρκαγιά ξέσπασε σε τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στη Ρωσία, έναν εν δυνάμει στόχο των ουκρανικών δυνάμεων. Ο σταθμός βρίσκεται στην περιφέρεια του Λένινγκραντ.

«Σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας του Λένινγκραντ έχει κηρυχθεί κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τις υποδομές κρίσιμης σημασίας» ανέφερε η περιφερειακή διοίκηση σε ανάρτηση στο Telegram.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν εντολή να καταστρέφουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αν εντοπιστούν σε κοντινές περιοχές, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η πυρκαγιά στο συγκρότημα Ουστ-Λούγκα, στον Κόλπο της Φινλανδίας, περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, ήταν το αποτέλεσμα μιας «ειδικής επιχείρησης» των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από «εξωτερικό παράγοντα», διευκρίνισε η επιχείρηση Novatec, η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...