402
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Μέτε Φρέντερικσεν σε στρατιωτική βάση της Δανίας, την Κυριακή | Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Ουκρανία: 61 F-16 εξασφάλισε ο Ζελένσκι από Δανία και Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 10:07
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Μέτε Φρέντερικσεν σε στρατιωτική βάση της Δανίας, την Κυριακή
|Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Ουκρανία: 61 F-16 εξασφάλισε ο Ζελένσκι από Δανία και Ολλανδία

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 10:07

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την «ιστορική» απόφαση της Ολλανδίας και της Δανίας να παραδώσουν στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας συνολικά 61 μαχητικά αεροσκάφη F-16, δυο ημέρες μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ.

«Οι πολεμιστές μας θα λάβουν 42 σούπερ μαχητικά αεροσκάφη» από την Ολλανδία, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος, ευχαριστώντας τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Τα 42 αεροσκάφη προστίθενται στα 19 που ανακοίνωσε πως θα προσφέρει η Δανία. Κοπεγχάγη και Άμστερνταμ, που υποδέχθηκαν τον ουκρανό πρόεδρο το Σαββατοκύριακο, δεσμεύθηκαν να διαθέσουν τα μαχητικά στο Κίεβο μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ουκρανών χειριστών, η οποία όμως, θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες.

Τον Ζελένσκι υποδέχθηκαν το απόγευμα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επιθεώρησαν F-16 και συζήτησαν για την έναρξη της εκπαίδευσης των ουκρανών πιλότων.

«Γνωρίζουμε πως χρειάζεστε περισσότερα [σ.σ. οπλικά συστήματα] και για αυτό αποφασίσαμε να δωρίσουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία», ανέφερε η Φρέντερικσεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζελένσκι.

Τα μαχητικά θα παραδοθούν προοδευτικά: έξι στα τέλη της χρονιάς, οκτώ το 2024, πέντε το 2025.

«Πρόκειται για πολύ δυνατή υποστήριξη», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως η εκπαίδευση πιλότων και συντηρητών έχει ήδη ξεκινήσει στη Δανία.

Η Ουκρανία θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα προμηθευτεί από την Δανία και την Ολλανδία εντός του εδάφους της, διευκρίνισε ο δανός υπουργός Αμυνας Γιάκομπ Ελεμαν-Γένσεν.

«Παρέχουμε όπλα υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εκδιώξουν τον εχθρό από το έδαφος της Ουκρανίας. Και για τίποτε πέραν αυτού», δήλωσε ο δανός υπουργός Αμυνας.

«Αυτοί είναι οι όροι, είτε πρόκειται για τανκς, μαχητικά αεροσκάφη ή οτιδήποτε άλλο».

Μαχητικά και από την Ολλανδία

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος βρισκόταν σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αϊντχόφεν κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρούτε επισημοποίησε την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία.

Ο Ρούτε διευκρίνισε πως η Ολλανδία σε αυτό το στάδιο διαθέτει 42 μαχητικά του τύπου που θα προσφέρει στην Ουκρανία, αλλά θα συζητήσει με άλλους εταίρους της ώστε να καταλήξουν στον αριθμό των μαχητικών που θα παραλάβει το Κίεβο.

«Είναι (…) ιστορικό, δυνατό» βήμα, που «μας τονώνει το ηθικό», πρόκειται για «νέο βήμα προς την ενίσχυση της αεροπορικής ασπίδας της Ουκρανίας», τόνισε ο Ζελένσκι.

Η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στο αμερικανικής κατασκευής μαχητικό πολλαπλών ρόλων έχει αρχίσει από συμμαχία δυτικών κρατών. Το βασικό της στάδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...