«Ουδείς άτρωτος στον κορονοϊό» – Πώς «έφυγε» μέσα σε πέντε ημέρες ο 35χρονος
Απαρηγόρητη η σύζυγος του 35χρονου Μουσταφά, που άφησε την Τρίτη την τελευταία του πνοή, νικημένος από τον κορονοϊό, αδυνατεί να πιστέψει πώς έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά της.
Ο 35χρονος ξυλουργός, πατέρας ενός κοριτσιού 18 μηνών, νοσηλευόταν από το Μ. Σάββατο στην Εντατική του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη και παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, υπέκυψε την Τρίτη του Πάσχα.
Μία πρώτη εξήγηση για την περίπτωση του Μουσταφά έδωσε κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (εδώ).
Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν ένας τόσο νέος άνθρωπος, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, να φύγει τόσο γρήγορα χτυπημένος από την Covid-19, κλήθηκε την Τετάρτη να απαντήσει και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος» απέναντι στον ιό, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8. «Η θνητότητα πάνω από τα 80 είναι 14% και κάτω από την ηλικία των 35 είναι 0,3%. Αυτό σημαίνει ότι εάν αρρωστήσουν 500 άτομα ή 300 άτομα, θα πεθάνει ένας. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θνητότητα, υπάρχει», σημείωσε για να προσθέσει:
«Η νόσος αυτή προσβάλλει τους αποκαμωμένους, προσβάλλει αυτούς που έχουν κακό ανοσολογικό σύστημα, ανοσοκαταστολή, διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ΧΑΠ και αυτούς που είναι πάνω από 70 – 75 ετών.
»Υπάρχουν θάνατοι σε όλα τα νοσήματα, και στη γρίπη συμβαίνει αυτό, έχουμε δει ανθρώπους 30 ετών να πεθαίνουν με γρίπη. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε άτρωτοι οι νεότεροι στον κορονοϊό».
Οπως εξήγησε με αφορμή την περίπτωση του 35χρονου από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, «οι άρρωστοι που είναι νέοι και έχουν ισχυρό ανοσολογικό σύστημα, μπορεί καμιά φορά αυτό το σύστημα να υπεραντιδράσει στον ιό και να κάνει μία υπερβολική φλεγμονή, μία υπερβολική αντίδραση.
»Επίσης, μπορεί μερικές φορές το φορτίο του ιού που θα πάρουμε να είναι μεγάλο και ο ιός αυτός να μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος. Μπορεί γενετικά κάποιος άνθρωπος να έχει μία μικρή βλάβη στο γονιδιακό του υλικό που να δημιουργεί μία υπερευαισθησία με τους υποδοχείς που έχει στα διάφορα κύτταρα που προσλαμβάνουν τον ιό».
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν και έναν νεότερο άνθρωπο, ένα υγιέστατο άνθρωπο, σε μία τέτοια έκβαση και βέβαια υπάρχουν και οι επιπλοκές», επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που μίλησε και για τα συναισθήματα των ιατρών όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν μία τόσο δύσκολη περίπτωση:
«Οι γιατροί φοβόμαστε το νέο άτομο που θα καταρρεύσει γρήγορα. Αυτή η περίπτωση ενός ανθρώπου, που από ό,τι κατάλαβα μπήκε στο νοσοκομείο την Τετάρτη, είχε μία λοίμωξη του αναπνευστικού, έκανε ταχύτατη βλάβη στους πνεύμονες, μία βαριά πνευμονία, διασωληνώθηκε και αμέσως έκανε πολυοργανική ανεπάρκεια, είναι το πρότυπο της βαρύτατης νόσου του κορονοϊού, αυτό που εξελίσσεται μέσα σε πέντε μέρες».
«Μπήκε στο νοσοκομείο περπατώντας και βγήκε νεκρός»
«Ελεγε στους γονείς του να προσέχουν και τελικά αρρώστησε εκείνος», λέει απαρηγόρητη η γυναίκα του άτυχου ξυλουργού από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
«Τον αγαπούσα πάρα πολύ, ήμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω πώς έφυγε από κοντά μας τόσο ξαφνικά. Οι γονείς του ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και συνέχεια τους έλεγε να προσέχουν και να μένουν στο σπίτι. Αλλά η κατάληξη ήταν να αρρωστήσει εκείνος και να χάσει τη ζωή του».
«Μπήκε στο νοσοκομείο περπατώντας, έχοντας κορεσμό 95 και την επόμενη ημέρα η διάγνωση έδειξε βαριά πνευμονία, ενώ το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό», δήλωσε η πεθερά του θύματος, επιβεβαιώνοντας πως ήταν το τρίτο τεστ αυτό που έδειξε ότι ο γαμπρός της νοσούσε από κορονοϊό.
Ο άτυχος ξυλουργός κηδεύτηκε την Τετάρτη σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των μέτρων του κορονοϊού, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στον Εβρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News