Πρόκειται για ένα από τα πλέον ακανθώδη και πολυσύνθετα ζητήματα στον χώρο της τεχνολογίας σήμερα. Οι απαιτούμενες ρυθμίσεις σε ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) είναι ένα από τα θέματα που απαιτούν ένα μίνιμουμ ποσοστό συναίνεσης ανάμεσα στους αμερικανούς νομοθέτες και τις παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας. Αποστολή, λοιπόν, αρχικά εξετελέσθη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, του X/Twitter και της Space-X, Ελον Μασκ, δήλωσε ότι υπήρξε «συντριπτική συναίνεση» για τη ρύθμιση της ΤΝ, μετά τη συγκέντρωση των βαρέων βαρών επιχειρηματιών στον τεχνολογικό τομέα στην Ουάσινγκτον, για μια αρχική συζήτηση σχετικά με την ΤΝ.
Στη διάρκειας τριών ωρών συνάντηση με τους αμερικανούς γερουσιαστές συμμετείχαν, λοιπόν, εκτός του Ελον Μασκ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta και ο CEO της Google, Σαντάρ Πιτσάι. Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.
Η συνάντηση της Τετάρτης με τους αμερικανούς νομοθέτες πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC. Το φόρουμ συγκλήθηκε από τον Δημοκρατικό ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και περιλάμβανε, πέρα από τους ηγέτες της τεχνολογίας, συνδικαλιστές, καθώς και υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων.
«Υπάρχει κάποια πιθανότητα –μεγαλύτερη από μηδενική– η ΤΝ να μας σκοτώσει όλους. Νομίζω ότι είναι χαμηλή, αλλά υπάρχει τέτοια πιθανότητα» είπε ο Μασκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. «Οι συνέπειες της λανθασμένης χρήσης της ΤΝ είναι σοβαρές». Αλλά είπε επίσης ότι η συνάντηση «μπορεί να μείνει στην ιστορία ως πολύ σημαντική για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού».
Η δύναμη της ΤΝ –τόσο για καλό όσο και για κακό– έχει γίνει αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος από πολιτικούς σε όλον τον πλανήτη. Τον περασμένο Μάιο, ο Σαμ Ολτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ περιγράφοντας τις πιθανές παγίδες της νέας τεχνολογίας.
Το ChatGPT και άλλα παρόμοια προγράμματα μπορούν να δώσουν εντυπωσιακά ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήσεις – αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ανακριβή. «Νομίζω ότι αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, θα πάει πολύ στραβά – θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας για αυτό» είπε ο Ολτμαν. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο».
Εκφράζονται φόβοι ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, απάτες υπερβολικών χρεώσεων, αλλά και να καταστήσει την παραπληροφόρηση ακόμη πιο πειστική. Οι εταιρείες ΤΝ έχουν επίσης επικριθεί για την εκπαίδευση των μοντέλων τους σε δεδομένα που έχουν συντεθεί από το διαδίκτυο χωρίς άδεια από τους δημιουργούς τους.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Μασκ είπε στο BBC: «Νομίζω ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας ρυθμιστικός φορέας για την επίβλεψη της ΤΝ, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για το κοινό». Στη συνάντηση της Τετάρτης είπε ότι ζητά έναν «διαιτητή» ΤΝ. «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα δούμε κάτι να συμβαίνει. Δεν ξέρω σε ποιο χρονοδιάγραμμα ή πώς ακριβώς αυτό θα εκδηλωθεί» είπε στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από τη συνάντηση.
Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο «θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΤΝ για να υποστηρίξει την καινοτομία και να ενισχύσει τις δικλείδες ασφαλείας». Πρόσθεσε ότι είναι «καλύτερο τα στάνταρ να τίθενται από αμερικανικές εταιρείες που μπορούν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή μας για να διαμορφώσουν αυτά τα μοντέλα σε σημαντικά ζητήματα».
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ράουντς σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δράσει το Κογκρέσο. «Είμαστε έτοιμοι να βγούμε και να γράψουμε νομοθεσία; Απολύτως όχι. Δεν είμαστε ακόμα εκεί» εξήγησε. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ τόνισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως «η κυβέρνηση πρέπει να έχει ρυθμιστικό ρόλο», αλλά η δημιουργία νομοθεσίας θα είναι μια πρόκληση.
Ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε για τη δυνατότητα της ΤΝ να ταΐσει τους πεινασμένους της Γης, ενώ ένας ανώνυμος παρευρισκόμενος ζήτησε να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια για μια «μετασχηματιστική καινοτομία» που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τα οφέλη της ΤΝ, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Σούμερ.
Η πρόκληση για το Κογκρέσο είναι να προωθήσει αυτά τα οφέλη, μετριάζοντας ταυτόχρονα τους κοινωνικούς κινδύνους της ΤΝ, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη δυνατότητα τεχνολογικών διακρίσεων, απειλές για την εθνική ασφάλεια και ακόμη, όπως επεσήμανε ο Μασκ, «πολιτισμικό κίνδυνο». «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τα επιβλαβή» είπε ο Σούμερ, ο οποίος διοργάνωσε την πρώτη από τις εννέα συνεδρίες για το ζήτημα. «Και αυτή θα είναι δύσκολη δουλειά».
Οι γερουσιαστές που βγήκαν από τη συνάντηση είπαν ότι άκουσαν ένα ευρύ φάσμα προοπτικών, με εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων να εγείρουν το θέμα της εκτόπισης θέσεων εργασίας και ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων να τονίζουν την ανάγκη για μια περιεκτική νομοθετική διαδικασία, που θα παρέχει φωνή στους λιγότερο ισχυρούς της κοινωνίας.
Αλλοι τομείς συναίνεσης αντικατοπτρίζουν τις παραδοσιακές προτεραιότητες της βιομηχανίας τεχνολογίας, όπως η αύξηση των ομοσπονδιακών επενδύσεων για την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και η προώθηση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζομένων, και η αύξηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Ωστόσο, υπήρξε μια αξιοσημείωτη έλλειψη συζήτησης για ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, ιδιαίτερα σχετικά με το αν χρειάζεται μια νέα ομοσπονδιακή υπηρεσία για την εποπτεία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αρκετοί στη συνάντηση έθεσαν τη δυνατότητα ανάθεσης μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων εποπτείας στο υπάρχον Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας, μια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δεν εμπιστεύονται το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα ΤΝ. Εκδοτικές επιχειρήσεις όπως το CNN, οι New York Times και η Disney είναι ανάμεσα στους παραγωγούς ειδησεογραφικού περιεχομένου που έχουν απαγορεύσει στο ChatGPT να χρησιμοποιεί το περιεχόμενό τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News