Η συνάντηση την Κυριακή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέι Σάλιβαν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας και στενό σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δεν είχε ανακοινωθεί. Κρίθηκε ωστόσο αναγκαία εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου, στην Πράγα, παρουσία μάλιστα του ίδιου του τούρκου προέδρου.
Στη συνάντηση Καλίν – Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη, το μήνυμα που κόμισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου ήταν σαφές: σταματήστε τις απειλές και τις φοβέρες κατά της Ελλάδας και καθίστε στο τραπέζι του διάλογου για την Ανατολική Μεσόγειο.
Στη λογική τού «μεγάλου παζαριού» για όλα τα θέματα (F-16, Αιγαίο, Κύπρο, Ρωσία) ο σύμβουλος του Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, κάνοντας και πάλι λόγο για« απαράδεκτες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας».
Οπως είπε, μία συμφωνία για την πώληση (και εκσυγχρονισμό) των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία είναι κάτι που εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, ενώ σε μία έμμεση αναφορά στο θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών ΥPG και του ΡΚΚ, σημείωσε με νόημα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη έναντι των κοινών κινδύνων για την ασφάλεια και όλων των τρομοκρατικών απειλών.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Σάλιβαν – Καλίν
«Η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας για την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.
Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό έργο της, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία.
Συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Η ενόχληση όμως της Αγκυρας για τη διαρκώς ενισχυόμενη αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ είναι τέτοια, που η έκκληση Σάλιβαν μάλλον έπεσε στο κενό (σ.σ. όσο βέβαια δεν ικανοποιούνται τα τουρκικά «θέλω» στην περιοχή). Και μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επανήλθε δριμύτερος στα περί αποστρατιωτικοποίησης με ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου:
«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων», ήταν το νέο του αφήγημα, αμφισβητώντας έτσι ανοικτά την κυριαρχία των νησιών που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα δυνάμει των εν λόγω διεθνών συνθηκών.
Από κοντά βέβαια και ο τουρκικός Τύπος που «φωνάζει» για τα «γεμάτα με αμερικανικά όπλα» νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Με δεδομένη την παρουσία του τούρκου προέδρου αυτοπροσώπως, η σύνοδος της Πράγας αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ηδη από τη ΔΕΘ, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι εφόσον βρεθεί στην Πράγα ο τούρκος πρόεδρος «θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν αυτή η ρητορική ακρότητα και επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας συνιστά συμπεριφορά εν δυνάμει εταίρου».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News