Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, στις 10 Μαρτίου, στην Ουάσινγκτον, με το θέμα της πιθανής προμήθειας όπλων από την Κίνα στη Ρωσία, να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης θέματα σχετικά με την ενέργεια, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αμερικανός πρόεδρος και η πρόεδρος της Κομισιόν θα συζητήσουν τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να απαντήσουν στις «προκλήσεις που θέτει η Κίνα».
Επίσης, θα συζητηθεί «ο συντονισμός των ΗΠΑ με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της επένδυσης σε καθαρές τεχνολογίες που θα βασίζεται σε ασφαλείς αλυσίδες ανεφοδιασμού».
Ο νέος Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) της κυβέρνησης Μπάιντεν, που περιλαμβάνει τεράστιες επιδοτήσεις για προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και ο οποίος στοχεύει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη.
Οσον αφορά το θέμα της Κίνας, οι ΗΠΑ φαίνεται πως θα ζητήσουν από τους στενούς συμμάχους να επιβάλουν πρωτοφανείς κυρώσεις στην Κίνα, αν το Πεκίνο παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Politico, την Πέμπτη, κορυφαίοι διπλωμάτες από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Ενας πολωνός διπλωμάτης δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.
Ανώτερος διπλωμάτης, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ενεργήσει χωρίς την απόδειξη της κινεζικής παράδοσης όπλων στη Ρωσία. «Σαφώς θα περάσουν μια κόκκινη γραμμή» αν υπάρχει τέτοια απόδειξη, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Ενας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν στοιχεία ότι η Κίνα σχεδιάζει να παρέχει όπλα.
«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει θανατηφόρα όπλα και πυρομαχικά. Δεν έχουμε δει από την πλευρά μας, καμία απτή απόδειξη γι’ αυτό, μέχρι στιγμής», δήλωσε ο αξιωματούχος, που πρόσθεσε ότι τα μηνύματα των Αμερικανών είναι, μερικές φορές, «αντιφατικά».
Την Παρασκευή, ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν προβλέπει «πρωτοβουλία της Κίνας για την παροχή οπλισμού στη Ρωσία».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει επικρίνει την Ουάσιγκτον για «δυσφήμηση» της χώρας.
Στην Ευρώπη, αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις που απευθύνονται στο Πεκίνο. Προσφωνώντας την Κίνα ενώπιον γερμανών νομοθετών, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε την Πέμπτη: «Μην προμηθεύετε όπλα στην επιτιθέμενη Ρωσία».
Νωρίτερα, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χέκστρα, δήλωσε ότι τυχόν στρατιωτική βοήθεια προς τη Μόσχα «θα έχει συνέπειες αν οι χώρες περάσουν αυτή τη γραμμή».
«Αυτό που θα μεταφέρω σε κάθε έναν από τους συναδέλφους, συμπεριλαμβανομένων των κινέζων συναδέλφων μου εδώ, είναι ότι η αλήθεια εδώ δεν είναι κάπου στη μέση. Υπάρχει μόνο μια υπεύθυνη χώρα και αυτή είναι η Ρωσία», πρόσθεσε ο ολλανδός υπουργός.
Πριν την Ουάσινγκτον, η Φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στον Καναδά για να συναντηθεί με τον Τζάστιν Τριντό. Οι δύο πολιτικοί θα συζητήσουν την παροχή πρώτων υλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον σχετικό νόμο αυτό τον μήνα.
Ενα άλλο «καυτό» θέμα είναι το εμπόριο, καθώς η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά πρέπει ακόμα να επικυρωθεί από αρκετές χώρες της ΕΕ, κάτι που έκανε η Γερμανία τον Δεκέμβριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News