537
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε υπουργικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη | GIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS

Ουάσινγκτον: Ο Νετανιάχου θα μιλήσει στο Κογκρέσο στις 24 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 11:29
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε υπουργικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη
|GIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS

Ουάσινγκτον: Ο Νετανιάχου θα μιλήσει στο Κογκρέσο στις 24 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 11:29

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο επιβεβαίωσαν την πληροφορία πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της ολομέλειάς του στην Ουάσινγκτον στις 24 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ανέφερε μέσω X πως «έχει την ευχαρίστηση» να ανακοινώσει μαζί με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα μιλήσει «σε κοινή συνεδρίαση» των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου προκειμένου να «παρουσιάσει το όραμα της ισραηλινής κυβέρνησης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιφέρεια» της Μέσης Ανατολής.

Χαμάς: Καμία νέα πρόταση για εκεχειρία

Στο μεταξύ, την ώρα που αιγύπτιοι αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι για την αποδοχή της πρότασης που διατύπωσε ο Τζο Μπάιντεν για το τέλος του πολέμου στη Γάζα, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς ισχυρίστηκε την Πέμπτη πως ο «οδικός χάρτης» που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί «νέα πρόταση» για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχει παρουσιαστεί καμιά νέα πρόταση στη Χαμάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βηρυτό ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στις 31 Μαΐου σε αδρές γραμμές σχέδιο το οποίο είπε ότι αποτελεί ισραηλινή πρόταση.

«Δεν υπάρχει καμία πρόταση, το μόνο που υπάρχει είναι τα λόγια που είπε ο (Τζο) Μπάιντεν στην ομιλία του» την περασμένη Παρασκευή, επέμεινε ο Χαμντάν.

«Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί δεν έχουν παρουσιάσει κανένα έγγραφο με το οποίο (οι Ισραηλινοί) δεσμεύονται να τηρήσουν όσα είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Χαμάς, ο αμερικανός πρόεδρος «προσπάθησε να κουκουλώσει την ισραηλινή απόρριψη» προηγούμενης πρότασης, που συζητήθηκε στις αρχές Μαΐου και είχε «αποδεχθεί» η τρομοκρατική οργάνωση.

Η Χαμάς, διευκρίνισε ο Χαμντάν, είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία μόνο αν ικανοποιεί τις αξιώσεις της να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πλήρης απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν και 16 ακόμα αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, προέτρεψαν με κοινή τους ανακοίνωση, τη Χαμάς, να δεχθεί την πρόταση τονίζοντας ότι «η Γάζα δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

Εξηγήσεις ζήτησαν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό σχολείου

Στο μεταξύ, η διπλωματία των ΗΠΑ ζήτησε την Πέμπτη από το Ισραήλ «πλήρη διαφάνεια» για τον βομβαρδισμό σχολείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση μας είπε πως θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων αυτών που σκοτώθηκαν» και «αναμένουμε να είναι πλήρως διαφανής δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για τουλάχιστον 37 νεκρούς στον βομβαρδισμό.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως προχώρησαν στον βομβαρδισμό και τόνισαν πως στόχος ήταν «βάση της Χαμάς», που είχε στηθεί στο σχολείο, τακτική η οποία, όπως είπαν, είναι προσφιλής μέθοδος των τρομοκρατών.

Ο Μίλερ είπε πως μέλη της Χαμάς συνηθίζουν να κρύβονται ανάμεσα σε αμάχους, αλλά η Ουάσιγκτον αναμένει περισσότερες πληροφορίες.

«Είδαμε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους 14 παιδιά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, και ασφαλώς, όταν βλέπεις —αν είναι ακριβές αυτό— πως σκοτώθηκαν 14 παιδιά, αυτοί δεν είναι τρομοκράτες», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...