253
Τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους ο Κιμ και ο Πούτιν, το 2019, στο Βλαδιβοστόκ | EPA/KCNA

Ουάσινγκτον: Ο Κιμ θα πουλήσει όπλα στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 13:34
Τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους ο Κιμ και ο Πούτιν, το 2019, στο Βλαδιβοστόκ
|EPA/KCNA

Ουάσινγκτον: Ο Κιμ θα πουλήσει όπλα στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 13:34

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανταλλάσσουν επιστολές στις οποίες συζητούν για την παράδοση όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Πριν ένα μήνα, ο ρώσος υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ για να πείσει τους Βορειοκορεάτες να πουλήσουν πυρομαχικά και όπλα στη Ρωσία, ενώ αργότερα ακολούθησε αντιπροσωπεία ρώσων αξιωματούχων, σύμφωνα με πληροφορίες της Ουάσινγκτον.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις συνομιλίες.

Είπε επίσης, ότι ο ρώσος πρόεδρος και ο βορειοκορεάτης δικτάτορας αντάλλαξαν επιστολές δεσμευόμενοι να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους.

Με βάση τις συμφωνίες της με τη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία θα παραλάβει οπλικά συστήματα που ο στρατός της σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο Κίρμπι. Ενδέχεται επίσης οι συμφωνίες να περιλαμβάνουν και την παράδοση πρώτων υλών που θα βοηθούσαν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοιες εξοπλιστικές συμφωνίες θα παραβίαζαν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις εξοπλιστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγιάνγκ να μην παρέχει, ούτε να πουλήσει όπλα στη Ρωσία», είπε ο Κίρμπι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

«Είναι δύσκολο να δει κανείς αυτό (το αίτημα του Πούτιν για όπλα από τη Βόρεια Κορέα), και να μην διακρίνει την αδυναμία της Μόσχας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν έχει ήδη προμηθευτεί χιλιάδες drones από το Ιράν, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...