Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από όλες τις ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την συντριβή της Χαμάς.
Η «Πορεία για το Ισραήλ» μπροστά από το κτίριο του Καπιτωλίου ακολούθησε αρκετές μεγάλες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και διοργανώθηκε από εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση Εβραίων που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο.
«Είμαι εδώ ως Ισραηλινός για να δείξω στον κόσμο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές», δήλωσε στους Times ο Μάρκο Αμπού, ο οποίος μεγάλωσε στο Ασντόντ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αλλά ζει στις ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια.
«Δεν πρέπει να γίνει καμία συζήτηση για κατάπαυση του πυρός μέχρι να βγουν όλοι οι όμηροι, ο καθένας τους, και πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τους σώσουμε», πρόσθεσε.
Thank you to each and every one of our Jewish and non-Jewish brothers, sisters and allies.
Your support during this difficult time means everything to us and we feel your love always, but especially today 🇮🇱💙.
Am Yisrael Hai #MarchForIsrael pic.twitter.com/oOIL2pcOaf
— Israel ישראל 🇮🇱 (@Israel) November 14, 2023
Τα λόγια του Αμπού επαναλήφθηκαν και από άλλους στη συγκέντρωση. Το σύνθημα «φέρτε τους πίσω» ακουγόταν από το πλήθος και πολλοί φορούσαν μπλουζάκια που έφεραν φωτογραφίες ορισμένων από αυτούς που κρατούνταν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στη Γάζα κρατούνται περίπου 240 όμηροι, πολίτες 30 χωρών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προτρέψει σε «ανθρωπιστικές παύσεις» αντί για κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι ο απολογισμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα είναι πολύ υψηλός.
Ο Μπλίνκεν αναγνώρισε σε μήνυμά του προς το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα, ότι ορισμένοι αμερικανοί διπλωμάτες είναι ανήσυχοι για την κλίμακα του πολέμου και το επίπεδο της καταστροφής που επιφέρει στη Γάζα.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, αναφέρει ότι ένας στους 200 ανθρώπους που ζουν στο παλαιστινιακό έδαφος, έχει σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης εδώ και έξι εβδομάδες.
«Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς, η δυστυχία που προκαλεί αυτή η κρίση έχει βαθύ προσωπικό φόρο αίματος», ανέφερε ο Μπλίνκεν στο σημείωμά του προς το προσωπικό του.
«Γνωρίζω επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι στο υπουργείο μπορεί να διαφωνούν με τις προσεγγίσεις που ακολουθούμε ή να έχουν απόψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Οργανώσαμε φόρουμ στην Ουάσινγκτον για να σας ακούσουμε και παροτρύναμε τους διευθυντές και τις ομάδες να κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις σε θέσεις ανά τον κόσμο ακριβώς για να ακούσουμε τα σχόλια και τις ιδέες σας. Ζήτησα από την ανώτερη ηγεσία μας να συνεχίσει να το κάνει αυτό. Ακούμε: αυτά που μοιράζεστε ενημερώνουν την πολιτική μας και τα μηνύματά μας», σημείωσε.
Σε συνέντευξή του στους Times την Κυριακή, ο Eχούντ Μπαράκ, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να φέρει μια γρήγορη κατάληξη στον πόλεμο ή να διακινδυνεύσει η Ουάσινγκτον να χάσει την υπομονή της.
«Μέσα σε μια εβδομάδα, χάσαμε τα μέσα ενημέρωσης και τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Μπαράκ. «Σε δύο εβδομάδες, αρχίζουμε να χάνουμε κυβερνήσεις. Σε τρεις εβδομάδες, οι τριβές με τους Αμερικανούς θα βγουν στην επιφάνεια γιατί σκέφτονται σε διαφορετικά επίπεδα από εμάς. Βλέπουν ολόκληρη την εικόνα».
Οσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον, παραδέχθηκαν ότι η διεθνής υποστήριξη εξασθενεί, αλλά πίεσαν το Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι, ανέφεραν οι Times.
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε μέχρι να τελειώσει η Χαμάς και μέχρι να βγει ο κόσμος έξω», δήλωσε ο αμερικανο-ισραηλινός Ντανάτ Λεβί.
«Υποστηρίζουμε το Ισραήλ επειδή η κοινή γνώμη είναι εναντίον μας, αλλά είδατε τι μας έκαναν αυτά τα τέρατα; Τα μέσα ενημέρωσης μιλούν τώρα για το τι συμβαίνει στη Γάζα, αλλά τι συνέβη στο Ισραήλ; Είναι ωραίο να μιλάμε για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά μόνο όταν βγουν οι όμηροι», είπε στους Times.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, μίλησαν συγγενείς των ομήρων, ο Τσακ Σούμερ, πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας και ο πλέον υψηλόβαθμος εβραίος αξιωματούχος στις ΗΠΑ, εβραίοι ηθοποιοί, αλλά και μουσουλμάνοι ακτιβιστές που εκφράστηκαν υπέρ του Ισραήλ και εναντίον της Χαμάς, τονίζοντας ότι οι θηριωδίες της δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ.
Ο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο ισραηλινός πρόεδρος, απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήθος μέσω ζωντανής βιντεοσκόπησης από τη δυτική Ιερουσαλήμ. Είπε ότι όσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και όσοι βρίσκονται στο Ισραήλ ήταν ενωμένοι «για να διαδηλώσουν για τα μωρά, τα αγόρια και τα κορίτσια, τις γυναίκες και τους άνδρες που κρατούνται άγρια όμηροι από τη Χαμάς- για να διαδηλώσουν για το δικαίωμα κάθε Εβραίου να ζει περήφανα και με ασφάλεια στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο».
Στην πορεία εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου η ασυμβίβαστη προσέγγιση στον πόλεμο έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις, ενώ από πολλούς Ισραηλινούς θεωρείται ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τον αιφνιδιασμό των ισραηλινών αρχών. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ εναντίον του, ενώ άλλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News