657
Οι παίκτες της Τότεναμ πανηγυρίζει τη νίκη επί της Μπάρνλεϊ το περασμένο Σάββατο - τι θα κάνουν όμως απόψε; | Facebook/Tottenham Hotspur

Οταν οι οπαδοί θέλουν να δουν την ομάδα τους… να χάνει

Sportscaster Sportscaster 14 Μαΐου 2024, 14:44
Οι παίκτες της Τότεναμ πανηγυρίζει τη νίκη επί της Μπάρνλεϊ το περασμένο Σάββατο - τι θα κάνουν όμως απόψε;
|Facebook/Tottenham Hotspur

Οταν οι οπαδοί θέλουν να δουν την ομάδα τους… να χάνει

Sportscaster Sportscaster 14 Μαΐου 2024, 14:44

Μια αγωνιστική πριν από το φινάλε της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ, Αστον Βίλα και Τότεναμ διεκδικούν μια θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ 2024-2025. Η Αστον Βίλα βρίσκεται πέντε βαθμούς μπροστά, όμως η Τότεναμ έχει να δώσει ένα ματς παραπάνω: το αποψινό (22:00) εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι στο Λονδίνο. Για να πετύχει τον στόχο της, χρειάζεται δυο νίκες στα δυο παιχνίδια που της απομένουν (στο δεύτερο θα αντιμετωπίσει την ήδη υποβιβασμένη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) και ήττα της Αστον Βίλα στον εκτός έδρας αγώνα της με τη φορμαρισμένη Κρίσταλ Πάλας.

Ακόμη και με ισοπαλία στην αναμέτρηση με τη Σίτι, η Τότεναμ μένει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει, οπωσδήποτε, να κερδίσει. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Νικώντας τη Σίτι, χαρίζει τον τίτλο στην «αιώνια» αντίπαλό της, Αρσεναλ. «Την Τρίτη θα είμαι ο πιο φανατικός οπαδός της Τότεναμ», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο επιθετικός της Αρσεναλ, Κάι Χάβερτς, εννοώντας ότι περιμένει από τα «Σπιρούνια» να στέψουν πρωταθλήτρια την ομάδα του. Θα του κάνουν το «χατίρι»;

Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί, για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν είναι λίγοι οι οπαδοί της Τότεναμ που προτιμούν να χάσει η ομάδα τους από τη Σίτι -μαζί και το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ-, παρά να βοηθήσει τη μισητή γειτόνισα, Αρσεναλ, να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2004. Είναι τόσοι πολλοί, ώστε να αναφερθεί σε αυτούς ο ελληνοαυστραλός προπονητής της Τότεναμ, Αγγελος Ποστέκογλου.

«Δεν το βλέπω έτσι», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα. «Εχουμε ένα παιχνίδι να κερδίσουμε, και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Δεν πρόκειται να στρώσω κόκκινο χαλί στη Μάντσεστερ Σίτι. Δεν σκοπεύω, απλώς, να καθίσω εκεί και να τους παρακολουθήσω να κερδίζουν. Αυτό δεν με βολεύει. Πιστεύω ότι η πλειονότητα των οπαδών μας θέλει να νικήσουμε και θα δημιουργήσει καυτή ατμόσφαιρα, όπως πάντα στους αγώνες μας». Πάντως, παρά την κρισιμότητα του παιχνιδιού, το πρωί της Τρίτης υπήρχαν ακόμη αρκετά διαθέσιμα εισιτήρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Τότεναμ βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα. Την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1998-1999 έπαιζε στο «Ολντ Τράφορντ» εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία βρισκόταν ένα βαθμό μπροστά από την Αρσεναλ. Οι «Κανονιέρηδες» είχαν και τότε την ανάγκη της Τότεναμ, για να αναδειχθούν πρωταθλητές. Στο 24ο λεπτό ο επιθετικός της Τότεναμ, Λες Φέρντιναντ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πέτερ Σμάιχελ, δίνοντας στην ομάδα του ένα ανέλπιστο προβάδισμα. Δεν το πολυ-χάρηκε. «Αμέσως σκέφτηκα ότι αυτό το γκολ θα μπορούσε να με στιγματίσει για πάντα, ως το γκολ που χάρισε έναν τίτλο στην Αρσεναλ», εκμυστηρεύθηκε το 2020 στο Athletic. «Αργότερα μου είπαν ότι το «Χάιμπουρι» (το γήπεδο της Αρσεναλ) τραγουδούσε το όνομά μου…».

Ευτυχώς για τον Φέρντιναντ, ένα γκολ του Ντέιβιντ Μπέκαμ και ένα δεύτερο του Αντι Κόουλ, τον έβγαλαν από τη δύσκολη θέση. Στο δικό της παιχνίδι η Αρσεναλ νίκησε την Αστον Βίλα, αλλά το πρωτάθλημα το πήρε η Γιουνάιτεντ. Η Τότεναμ τερμάτισε μόλις 11η, όμως οι οπαδοί της ήταν χαρούμενοι, που η ομάδα τους δεν βοήθησε την Αρσεναλ να κερδίσει το τρόπαιο.

Μερικά χρόνια νωρίτερα έζησε κάτι παρόμοιο η Λίβερπουλ. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της σεζόν 1994-1995 υποδέχτηκε στο «Ανφιλντ» την Μπλάκμπερν, που διεκδικούσε τον τίτλο. Η άλλη υποψήφια πρωταθλήτρια ήταν η μισητή (για τη Λίβερπουλ) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία βρισκόταν δυο βαθμούς πίσω και έπαιζε με τη Γουέστ Χαμ. Μάλιστα, προπονητής της Μπλάκμπερν ήταν ένας θρύλος της Λίβερπουλ: ο Κένι Νταλγκλίς. Η Λίβερπουλ νίκησε (2-1), με γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα και σκόρερ τον Τζέιμι Ρέντκναπ. Τη στιγμή που σκόραρε, το είχε ήδη μετανιώσει. Εκτός των άλλων, ο Νταλγκλίς ήταν ο άνθρωπος που τον πήγε στη Λίβερπουλ… Οι «Reds» δεν πανηγύρισαν τη νίκη. Οχι ώσπου να μάθουν από τα ραδιοφωνάκια που είχαν κολλήσει στα αυτιά τους, ότι η Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να κερδίσει τη Γουέστ Χαμ (1-1).

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, που οι οπαδοί ήθελαν να δουν την ομάδα τους να χάνει. Είχαν τους λόγους τους. Αλλά, όπως τόνισε ο Λες Φέρντιναντ στο Athletic, «δεν γνωρίζω ούτε έναν ποδοσφαιριστή, που θα αγωνιζόταν χωρίς να παλέψει για τη νίκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...