228
Τασκ - Ζάεφ σε τετ α τετ κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στα Σκόπια | europa.eu

Oταν ο Τουσκ μίλησε σε «άπταιστα μακεδονικά» στον Ζάεφ [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 16:50
Τασκ - Ζάεφ σε τετ α τετ κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στα Σκόπια
|europa.eu

Oταν ο Τουσκ μίλησε σε «άπταιστα μακεδονικά» στον Ζάεφ [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 16:50

Στην επίσημη ανακοίνωση των Βρυξελλών για τη συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, ο αστερίσκος χαμηλά στο κείμενο, έγραφε: «delivered in Macedonian».

Σε μία συμβολική κίνηση, ο Ντόναλντ Τασκ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της γειτονικής μας χώρας στη γλώσσα του, κερδίζοντας την επιδοκιμασία του κ. Ζάεφ που του αναγνώρισε ότι μίλησε σε «άπταιστα μακεδονικά»!

Το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία του κ. Τασκ αναδείχθηκε με ειδική επισήμανση στο επίσημο δελτίο Τύπου της συνάντησης, δεν έμεινε πάντως απαρατήρητο από την Αθήνα, με δεδομένο μάλιστα ότι το ζήτημα της γλώσσας είναι ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού.

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην προσπάθεια του κ. Ζάεφ για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι πρώτη φορά διαισθάνεται «πραγματική πολιτική βούληση» για την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων.

Προεξοφλώντας μάλιστα την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια, ο κ. Τασκ είπε στον Ζόραν Ζάεφ ότι σύντομα αρχίζει «ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας σας».

Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει την ελπίδα ότι η διμερής διαφορά Ελλάδος – ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος θα επιλυθεί σύντομα. «Ελπίζω πως θα κάνετε αυτό το ταξίδι και με την Ελλάδα. Εχετε την άνευ όρων στήριξή μου και πιστεύω σε εσάς» κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...