443
Ο πληθυσμός των κροκοδείλων στην επαρχία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας έχει αυξηθεί από το 1974, όταν απαγορεύτηκε το κυνήγι τους | Getty Images/Penny Tweedie

Οστά αυστραλού ψαρά βρέθηκαν στο στομάχι κροκόδειλου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 20:07
Ο πληθυσμός των κροκοδείλων στην επαρχία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας έχει αυξηθεί από το 1974, όταν απαγορεύτηκε το κυνήγι τους
|Getty Images/Penny Tweedie

Οστά αυστραλού ψαρά βρέθηκαν στο στομάχι κροκόδειλου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 20:07

Ακόμα και ο θρυλικός Πολ Χόγκαν (γνωστός ως κινηματογραφικός «Κροκοδειλάκιας» στην ταινία «Crocodile Dundee») θα έχανε την παροιμιώδη ψυχραιμία του στη θέα των οστών ενός αυστραλού ψαρά μέσα στο στομάχι θανατωμένου κροκόδειλου.

Ο 65χρονος Κέβιν Ντάρμοντι εθεάθη για τελευταία φορά στο Kennedy’s Bend, έναν πολύ γνωστό βιότοπο κροκοδείλων του αλμυρού νερού, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Κουίνσλαντ. Ο άτυχος άνδρας είχε πάει με παρέα για ψάρεμα, καθώς ήταν έμπειρος ψαράς και γνωστό μέλος της κοινότητας στο Κέιπ Γιορκ της Αυστραλίας. Μετά από διήμερη έρευνα στην περιοχή, η αστυνομία έκανε ευθανασία σε δυο μεγάλους κροκόδειλους και εντόπισε μέρη ανθρώπινου σώματος στο στομάχι ενός εξ αυτών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ήταν ένα «τραγικό τέλος» για τον Ντάρμοντι. Συμπλήρωσε ότι θα διεξαχθεί άμεσα επίσημη διαδικασία ταυτοποίησης. Οι δυο κροκόδειλοι, που είχαν μήκος 4,1 μέτρα και 2,8 μέτρα αντίστοιχα, πυροβολήθηκαν τη Δευτέρα περίπου 1,5 χλμ. από το σημείο που εθεάθη για τελευταία φορά ο ψαράς.

Ανθρώπινα υπολείμματα βρέθηκαν στο στομάχι μόνο ενός από τα δύο ερπετά, αλλά οι αξιωματικοί της υπηρεσίας Αγριας Ζωής πιστεύουν ότι και τα δύο συμμετείχαν στο περιστατικό. Οι ψαράδες της παρέας του Ντάρμοντι δεν έγιναν μάρτυρες της επίθεσης, αλλά ανέφεραν ότι άκουσαν τις κραυγές του, ακολουθούμενες από έναν δυνατό παφλασμό. «Ετρεξα στο σημείο αλλά δεν υπήρχε κανένα ίχνος του, μόνο οι σαγιονάρες του στην όχθη» δήλωσε ο φίλος του Τζον Πέιτι στην εφημερίδα Cape York Weekly, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.

Οι κροκόδειλοι αποτελούν κοινό θέαμα στον τροπικό Βορρά της Αυστραλίας, αλλά οι επιθέσεις τους είναι σπάνιες. Ο θάνατος του Ντάρμοντι είναι μόλις η 13η θανατηφόρα επίθεση στο Κουίνσλαντ από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων, το 1985. Ενας ψαράς σκοτώθηκε από κροκόδειλο κάτω από παρόμοιες συνθήκες στο νησί Χίτσινμπρουκ του Κουίνσλαντ το 2021, ενώ θανατηφόρες επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στο βόρειο τμήμα της πολιτείας το 2016 και το 2017.

Από την απαγόρευση του κυνηγιού τους, το 1974, ο πληθυσμός των κροκοδείλων του Κουίνσλαντ έχει ανακάμψει από το ιστορικό χαμηλό των περίπου 5.000 ερπετών, σε περίπου 30.000 σήμερα. Μια έκθεση του 2019 εντόπισε κατά μέσο όρο 1,7 ενήλικες κροκόδειλους ανά χιλιόμετρο ενός ποταμού που ερευνήθηκε.

Στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης που έχει εκπονήσει η επαρχία Κουίνσλαντ, οι «προβληματικοί κροκόδειλοι» απομακρύνονται από περιοχές όπου απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, υποβάλλονται σε ευθανασία.

Ο αριθμός των κροκοδείλων του Κουίνσλαντ είναι ελάχιστος σε σύγκριση με αυτόν της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας (NT), η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό άγριων κροκοδείλων στον κόσμο – περίπου 100.000 ερπετά.

Παρά τις δημόσιες εκστρατείες για «επαγρύπνηση σχετικά με τους κροκόδειλους» γύρω από τα ποτάμια, ένας έως δύο θάνατοι σημειώνονταν κατά μέσο όρο από επιθέσεις κροκοδείλων στη συγκεκριμένη επικράτεια κάθε χρόνο από το 2005, αλλά κανένας δεν είχε καταγραφεί από το 2018 και μετά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...