419
Κίνα: Λιγνιτικά απόβλητα ξεφορτώνει το φορτηγό μπροστά από το χαλυβουργείο | Kevin Frayer/Getty Images

«Οσο η Κίνα μολύνει, λύση δεν υπάρχει…»

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2021, 18:22
Κίνα: Λιγνιτικά απόβλητα ξεφορτώνει το φορτηγό μπροστά από το χαλυβουργείο
|Kevin Frayer/Getty Images

«Οσο η Κίνα μολύνει, λύση δεν υπάρχει…»

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2021, 18:22

Σε απόλυτα μεγέθη, η Κίνα εκπέμπει περισσότερους ρύπους από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, συνεπώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντισταθμίσουμε αυτού του είδους τις εκπομπές μόνο με ευρωπαϊκή και αμερικανική οικολογική δράση. Αν η Κίνα δεν ευθυγραμμιστεί με τις προσπάθειες των Δυτικών, δεν θα επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα. Αυτή είναι η θέση μίας σημαντικής ιταλίδας κλιματολόγου που κάνει καριέρα στις ΗΠΑ.

Η Κλάουντια Τεμπάλντι είπε στην Corriere della Sera ότι η μοναδική ελπίδα που απομένει για τον κόσμο είναι η τεχνολογία, αφού ρεαλιστικά είναι ευκολότερο να λύσουμε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την τεχνολογία, παρά αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής μας όπως υπόσχεται να κάνει η πολιτική. Αυτή τη στάση το ιταλικό Μέσο τη χαρακτήρισε «κόντρα στο ρεύμα».

Και δεδομένου ότι η Κίνα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των ρύπων της βιομηχανικής παραγωγής, οι οικολογικές δράσεις των Δυτικών δεν θα καρποφορήσουν αν το Πεκίνο δεν ακολουθήσει και αυτό την πολιτική τους. Δεν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Η Τεμπάλντι είναι μία από τους συγγραφείς της 6ης έκθεσης του IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, φόρουμ του ΟΗΕ) και φρονεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα περιορίσουν την έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα.

Στην πραγματικότητα όμως απαισιοδοξεί καθώς πιστεύει ότι ο διακηρυγμένος στόχος συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου στο τέλος του αιώνα δεν είναι εφικτός. Λέει ότι θα ξεπεράσουμε αυτόν τον βαθμό ανόδου κατά ορισμένα δέκατα. Και τι σημαίνει αυτό; «Πρέπει να περιμένουμε ακραίες καταστάσεις [καιρικές], οι οποίες θα είναι πιο συχνές και πιο επιβλαβείς».

Τη δουλειά των επιστημόνων κλίματος την προσδιορίζει σαν εργαλείο στα χέρια των πολιτικών. Οι πρώτοι κάνουν τις προβλέψεις τους και οι δεύτεροι εργάζονται ώστε να εξισορροπηθεί τόσο το κόστος προσαρμογής στην κλιματική πραγματικότητα όσο και το κόστος μείωσης των εκπομπών ρύπων. Η βιομηχανία των ΗΠΑ, λέει, είναι κατά τόπους βασισμένη στον άνθρακα. Η απολιγνιτοποίηση θα σημάνει ανεργία για ολόκληρες πόλεις.

Δεν αρκεί λοιπόν η καλή θέληση, τουλάχιστον στα λόγια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ; Οχι χωρίς τη συμφωνία της Κίνας, λέει η Τεμπάλντι. Οι κινέζοι αλλά και οι ινδοί επιστήμονες συμμετέχουν και αυτοί στο φόρουμ του IPCC και συμφωνούν με τις επισημάνσεις των εκθέσεών του, όμως άλλο πράγμα είναι η επιστημονική συμφωνία και άλλο η πολιτική που υπερβαίνει τους επιστήμονες.

Και η γνώμη της για το Cop26 της Γλασκώβης: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Οσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα, δεν ξέρω πραγματικά τι να περιμένω, δεδομένου ότι ακόμη και στις ΗΠΑ του Μπάιντεν είναι αρκετά δύσκολο να είσαι αισιόδοξος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...