495
Η σοσιαλίστρια δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό κατηγορείται (και) για ιδεολογική υποκρισία | LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Οσμή σκανδάλου στο δημαρχείο των Παρισίων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 14:12
Η σοσιαλίστρια δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό κατηγορείται (και) για ιδεολογική υποκρισία
|LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Οσμή σκανδάλου στο δημαρχείο των Παρισίων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 14:12

Στη Γαλλία ανακάλυψαν την πυρίτιδα, δηλαδή τη διαφθορά και την υποκρισία του πολιτικού προσωπικού, με αφορμή ένα ταξίδι της σοσιαλίστριας δημάρχου των Παρισίων και της κουστωδίας της στη γραφική αλλά πολύ μακρινή Γαλλική Πολυνησία. Ετέθησαν ενδιαφέροντα θέματα στον πολιτικοκοινωνικό διάλογο: η διασπάθιση δημοσίου χρήματος (τουτέστιν των φόρων του λαού), η ψευδο-οικολογική συνείδηση και άλλα πικάντικα – μεταξύ των οποίων, φυσικά, το ζήτημα του κολασμού της Αν Ινταλγκό.

Η Corriere della Sera μετέφερε τις οργίλες αντιδράσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης του δήμου, εξιστορώντας και τα του ταξιδίου. Επειδή το Παρίσι έχει ποτάμι αλλά δεν έχει θάλασσα, το σέρφινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα πραγματοποιηθεί στην… Ταϊτή (και όχι, ας πούμε, στο φημισμένο για το συγκεκριμένο σπορ Μπιαρίτζ, το οποίο απέχει από το Παρίσι μόλις 780 χλμ.). Η δήμαρχος και άλλοι δημοτικοί παράγοντες, συνολικά έξι άτομα, πέταξαν μέχρι τη Γαλλική Πολυνησία και ξόδεψαν περί τα 60.000 ευρώ για έξοδα αεροπορικής μετακίνησης, διαμονής και σίτισης σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Δεδομένου ότι η κόρη της Ινταλγκό διαμένει μονίμως σε κάποιο νησί κοντά στην Ταϊτή, η μητέρα της βρήκε την ευκαιρία και την επισκέφθηκε – πετώντας με ελικόπτερο, όπως καταγγέλλεται (δηλαδή με πανάκριβο μέσο και επιπροσθέτως ρυπογόνο). Ενας σύλλογος για την καταπολέμηση της διαφθοράς τη μήνυσε, διερωτώμενος ποιος πλήρωσε το ταξίδι: αυτή και από την τσέπη της ή οι γάλλοι φορολογούμενοι;

Σύμφωνα με τον Δήμο Παρισίων και δηλώσεις τις ίδιας της δημάρχου, η Ινταλγκό δεν ξόδεψε δημόσιο χρήμα για να μεταβεί στην κατοικία της κόρης της και περιορίστηκε στη σπατάλη του μόνον όσον αφορά την επιθεώρηση των ολυμπιακών έργων. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη δήμαρχο και για ιδεολογική υποκρισία σχετικά με το μέσο που επέλεξε για να μετακινηθεί από την Ταϊτή στο νησί της θυγατέρας: «Πήρε ελικόπτερο, ενώ στο Παρίσι προσποιείται ότι κάνει ποδήλατο σε ποδηλατοδρόμους». Η Ινταλγκό απάντησε ότι οι ψηφοφόροι μίλησαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές…

Ομως, πέρα ​​από την καταγγελία και τις πιθανές ποινικές συνέπειες για τη δήμαρχο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν το ταξίδι στην Ταϊτή ήταν συμφέρον από πολιτικής απόψεως, σχολίασε η Corriere. «Πολλοί την κατηγορούν για οικολογική αδιαλλαξία, η οποία την ώθησε να κηρύξει πόλεμο στους παριζιάνους γιωταχήδες, ενώ για τον εαυτό της κάνει σκόντο: η οικολογική ευαισθησία της δεν την εμπόδισε να πετάξει με αεροπλάνο 30.000 χλμ., στην άλλη άκρη του κόσμου, ρυπαίνοντας εις βάρος των φορολογουμένων».

Ολα αυτά τα νόστιμα συμβαίνουν λίγους μήνες προτού υλοποιηθεί η «φαεινή ιδέα» της Ινταλγκό περί δημοψηφίσματος (τον Φεβρουάριο) σχετικά με την αύξηση του κόστους στάθμευσης στο Παρίσι για τους επισκέπτες του, αλλά και για τα μεγάλα και ρυπογόνα οχήματα τύπου SUV. «Κλασικά πράγματα, πετάει την μπάλα στην εξέδρα» σχολίασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η παραδοσιακή γαλλική Δεξιά. «Αντί να απαντήσει για την Πολυνησία, προσπαθεί να προκαλέσει εμφύλιο μεταξύ των Παριζιάνων».

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει η Ινταλγκό, περί ηλεκτρονικών πατινιών, μόνο το 8% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθε στις κάλπες. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο θώκος του δημάρχου Παρισίων είναι μηχανή παραγωγής σκανδάλων, όπως απέδειξε και το κακό προηγούμενο της θητείας του Ζακ Σιράκ εκεί, προτού εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...