Ο Στέλιος Πέτσας το περιέγραψε γλαφυρά: Ετοιμαστείτε για Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα. Μια δήλωση, στον ΑΝΤ1, που ήρθε να προετοιμάσει τους πολίτες για μια περίοδο κατά την οποία βασικά στοιχεία των γιορτών τίθενται εν αμφιβόλω.
Το ζήτημα όμως δεν είναι αν τα Χριστούγεννα θα έχουν ή όχι κάλαντα, αλλά αν θα προλάβουμε να τα γιορτάσουμε, με την κοινωνία στοιχειωδώς ανοικτή (με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, το όριο της 30ής Νοεμβρίου για λήξη του εθνικού lockdown είναι περισσότερο ευσεβής πόθος του κυβερνητικού επιτελείου παρά ρεαλιστικός στόχος).
Πότε λοιπόν θα ξέρουμε αν και πώς θα κάνουμε γιορτές; Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας την Κυριακή στην ΕΡΤ1, έδωσε ένα πρώτο ορόσημο: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, τότε, είπε, θα έχουμε στη διάθεσή μας τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του lockdown στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Τα μέτρα χρειάζονται χρόνο, περισσότερο χρόνο από ό,τι τον Μάρτιο σε αυτή τη φάση» εξήγησε η κυρία Πελώνη. Την προσεχή Παρασκευή ωστόσο τα στοιχεία -κυρίως για τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων- θα δώσουν μια εικόνα για το πώς πάμε και πότε πρέπει να υπολογίζουμε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η ίδια επανέλαβε ότι η χώρα είναι πλέον μια ενιαία περιφέρεια από υγειονομική άποψη και εφόσον χρειαστούν διακομιδές θα γίνουν στο σύνολό τους. Το ίδιο είχε επισημάνει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δηλώνοντας ότι είναι τόσο μεγάλη η κρισιμότητα της κατάστασης αυτή τη στιγμή που και 15.000 κλίνες ΜΕΘ να είχαμε – αυτή τη στιγμή έχουμε 1.162 κλίνες ΜΕΘ – δεν θα ήταν αρκετές αν συνεχίζαμε σε αυτούς τους ρυθμούς και δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα.
Προς ώρας, το μεγάλο στοίχημα είναι να μην χρειαστούν αυστηρότεροι περιορισμοί -με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων (με SMS στο 13033) και κλείσιμο και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων- και γι’ αυτό το λόγο αυτό, άπαντες δεν σταματούν να τονίζουν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News