Εχει δρόμο ακόμη η Ολλανδία για να φτάσει και να ξεπεράσει το Βέλγιο που κάποτε αγωνιζόταν σχεδόν 1,5 χρόνο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Σήμερα πάντως ανέλαβε καθήκοντα η τέταρτη κατά σειρά κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, 299 ημέρες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και έναν χρόνο μετά την παραίτηση του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος.
Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει αριθμό ρεκόρ γυναικών σε 14 από τις 29 θέσεις υπουργών και υφυπουργών. Από τους 20 υπουργούς, οι 10 είναι γυναίκες.
Ενας από τους σημαντικότερους υπουργικούς θώκους, του υπουργού Οικονομικών, ανατέθηκε στην Ζίγκριντ Κάαχ. Η νέα υπουργός Οικονομικών, πρώην διπλωμάτης, 60 ετών, ενδεχομένως θα αμβλύνει τις εντάσεις με τις Βρυξέλλες, καθώς η Ολλανδία ανήκει, μαζί με την Αυστρία, την Δανία και την Σουηδία, στις τέσσερις «σφιχτότερες» χώρες, οπαδούς της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που επιτίθενται συχνά κατά των χωρών μελών του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο Μαρκ Ρούτε, ο επονομαζόμενος και «Τεφλόν» για την ικανότητά του να παραμένει στην εξουσία παρά τα σκάνδαλα και τις πολιτικές κρίσης, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχει υποσχεθεί γενναιόδωρες δημόσιες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους τομείς της στέγης, των παιδικών σταθμών και της εκπαίδευσης, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς η παραλλαγή Ομικρον έχει εκτινάξει σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στην Ολλανδία.
Σημαντικό ζήτημα είναι και το ενεργειακό. Η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει την πρόθεση της κατασκευής δύο πυρηνικών σταθμών αλλά προβλέπει και να δαπανήσει 35 δισ. ευρώ σε περίοδο 10 ετών στην κλιματική αλλαγή, η οποία συνιστά σοβαρή απειλή για την Ολλανδία, το ένα τρίτο του εδάφους της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
Η Ολλανδία αποκτά για πρώτη φορά υπουργό Κλίματος και Ενέργειας, τον 34χρονο Ρομπ Γέτεν, και η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι την Παρασκευή αν μπορεί να χαλαρώσει το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου στην Ολλανδία με το κλείσιμο των περισσότερων δημοσίων χωρών, παρά το νέο κύμα της επιδημίας.
Αν και στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν τα τέσσερα κόμματα που συμμετείχαν και στον προηγούμενο που κυβέρνησε από το 2017, χρειάστηκαν σχεδόν 10 μήνες για την επίτευξη νέας συμφωνίας μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου 2021. Τελικά τα κόμματα έφθασαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο, η οποία προβλέπει ότι θα αφήσουν πίσω την λιτότητα των πολλών τελευταίων ετών, αντικαθιστώντας την με σειρά δημοσίων δαπανών που τροφοδοτούνται από τα χαμηλά επιτόκια.
Οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μιας πολύ επιφυλακτικής κοινής γνώμης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, έπειτα από έναν χρόνο πολιτικών τριβών και αμφισβήτησης των πολιτικών αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Μαρκ Ρούτε ως πρωθυπουργού και ως πολιτικού έχει υποχωρήσει.
Τους τελευταίους μήνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν βίαιη κατάληξη και πολλοί υπουργοί έχουν γίνει αποδέκτες θανατικών απειλών. Ο λαϊκιστής ακροδεξιός και κορονοσκεπτικιστής Τιερί Μποντέ έγινε εκπρόσωπος της εξέγερσης που κατέληξε στις βίαιες ταραχές του περασμένου χρόνου, ενώ μαχητικός αντιεμβολιαστής συνελήφθη πρόσφατα να κραδαίνει αναμμένο πυρσό μπροστά στο σπίτι της υπουργού Κάαχ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News