826
Από την τελετή ορκωμοσίας των μελών της νέας Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2023, 11:28
Από την τελετή ορκωμοσίας των μελών της νέας Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2023, 11:28

Περίπου δέκα λεπτά πριν από τις 11.00 και την πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής, οι περισσότεροι από τους εκλεγμένους στις 25 Ιουνίου βουλευτές των συνολικά οκτώ κομμάτων που έπιασαν το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, κάθονταν στα έδρανά τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρώτες αφίξεις των μελών του κοινοβουλίου –ανάμεσά τους 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με τη Βουλή της τετραετίας 2019-2023– είχαν αρχίσει περίπου μισή ώρα νωρίτερα.

Πέρα από τις καθιερωμένες δηλώσεις νεών και παλαιότερων βουλευτών, αίσθηση προκάλεσαν οι ενδυματολογικές επιλογές ορισμένων εξ αυτών, όπως για παράδειγμα του Διαμαντή Καραναστάση, συντρόφου της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου (κοντομάνικο πουκάμισο με γιλέκο, χωρίς σακάκι) και του συναδέλφου τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, Σπύρου Μπιμπίλα (με πολύχρωμο μοτίβο με… παπαγάλους  στο πουκάμισο).

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε επίσης τις αβρότητες βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους στα έδρανα της Βουλής με την Ολγα Γεροβασίλη, μόλις ένα 24ωρο μετά την άρνησή της να αναλάβει χρέη προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πρώτα μία… βόλτα από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας πριν πάρει και αυτός τη θέση του ακριβώς απέναντι, μαζί με τους υπουργούς του, για την ορκωμοσία.

ΙΝΤΙΜΕnews

Το χειροφίλημα στην Ολγα Γεροβασίλη από τον βουλευτή της ΝΔ Διονύση Χατζηδάκη

Ο Πρωθυπουργός λίγο πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ /INTIMEnews

Πριν ανέβει μάλιστα στα κυβερνητικά έδρανα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε  στον διάδρομο της Ολομέλειας και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη (στην παρθενική παρουσία του στο κοινοβούλιο) ανταλλάσσοντας  χειραψία.

Στις 11.00 στην αίθουσα της Ολομέλειας εισήλθε και ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάθισε στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Ολγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ως προς το διαδικαστικό, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, ο προεδρεύων (α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής) Νικήτας  Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη και κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ θα ανακοινώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μιας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Ευθύς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και στη συνέχεια από τους βουλευτές να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας, ο Αρχιεπίσκοπος υπέγραψε το σχετικό Πρακτικό, και αφού εξήλθαν της αίθουσας της Ολομέλειας οι αρχιερείς, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές, για να ακολουθήσουν οι βουλευτές που επιθυμούσαν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Από τα κυβερνητικά έδρανα, ορκίστηκαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνεδρίαση έκλεισε με τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής να καλεί το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και παρέλαβαν ενημερωτικό φάκελο που περιελάμβανε –μεταξύ άλλων– το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων στην Ολομέλεια την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και υποδέχθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων κάθονταν όσοι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι θέλησαν να παραβρεθούν. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων έδωσαν το παρών και οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών. Στα διπλωματικά θεωρεία, τέλος, βρέθηκαν πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών στην Αθήνα.

Το μεσημέρι της Τρίτης έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...