284
Η τέως καγκελάριος Μέρκελ αποχώρησε έπειτα από 16 χρόνια θητείας στη γερμανική κυβέρνηση | REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Οριστικό «όχι» από τη Μέρκελ στην πρόταση Γκουτέρες να αναλάβει επιτροπή του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 16:19
Η τέως καγκελάριος Μέρκελ αποχώρησε έπειτα από 16 χρόνια θητείας στη γερμανική κυβέρνηση
|REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Οριστικό «όχι» από τη Μέρκελ στην πρόταση Γκουτέρες να αναλάβει επιτροπή του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 16:19

Η πρώην γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε την προσφορά να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, κλείνοντας ένα ζήτημα που είχε προκύψει τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα μελλοντικά βήματα της τέως καγκελαρίου, έπειτα από 16 χρόνια θητείας.

Η 67χρονη Μέρκελ κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την περασμένη εβδομάδα για να τον ευχαριστήσει για τη θέση που της πρότεινε μέσω επιστολής και να τoν ενημερώσει ότι δεν θα τη δεχθεί, όπως ανέφερε το γραφείο της, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γκουτέρες είχε προσφέρει στη Μέρκελ τη θέση της επικεφαλής ενός υψηλόβαθμου συμβουλευτικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, ένα από τα βασικά μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Η Μέρκελ έχει μείνει εκτός πολιτικού προσκηνίου από τότε που παρέδωσε την καγκελαρία της Γερμανίας στον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως επισήμανε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ζήτησε από την Ανγκελα Μέρκελ να αναλάβει την προεδρία ενός υπό σύσταση συμβουλευτικού οργάνου, στο οποίο επικεφαλής θα τεθούν πρώην αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

Το συμβούλιο αυτό έχει σκοπό να «εντοπίσει παγκόσμια δημόσια αγαθά και άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος», όπου «χρειάζονται βελτιώσεις στη διακυβέρνηση» και να «προτείνει επιλογές για το πώς μπορεί να επιτευχθούν». H ζώνη του όζοντος χαρακτηρίζεται, για παράδειγμα, παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, με την έννοια ότι ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Ο όρος μπορεί επίσης να έχει εφαρμογή στους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια των πτήσεων ή για το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε ότι υπάρχουν τεράστια κενά στη διεθνή συνεργασία. Το συμβούλιο που επιδιώκει να σχηματιστεί ελπίζει να δώσει ορμή στην προσπάθεια να αλλάξουν οι πρακτικές και οι αρχές ως προς την ανάληψη κοινής δράσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...