661
| © European Union

Εκτός ψηφοδελτίου ΝΔ η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 10:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2024, 12:15
|© European Union

Εκτός ψηφοδελτίου ΝΔ η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 10:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2024, 12:15

Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, από τα πλέον δραστήρια μέλη της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πληρώνει τελικά το πρόβλημα που δημιούργησε στην κυβερνητική παράταξη με την αποστολή των περιβόητων πια emails σε ψηφοφόρους του εξωτερικού εν όψει των ευρωεκλογών –εκλογές στις οποίες δεν θα συμμετάσχει, όπως προέκυψε ύστερα από επικοινωνία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή.

Ως γνωστόν, πρόκειται για μια πολιτικά ακανθώδη υπόθεση η οποία, ύστερα από σχετικές καταγγελίες, προκάλεσε εκτός των άλλων και εισαγγελική έρευνα, με τα αδικήματα υπό διερεύνηση να αφορούν παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Τα μηνύματα που είχαν σταλεί από την κυρία Ασημακοπούλου ήταν σε έλληνες πολίτες κατοίκους του εξωτερικού, γεγονός που ενέπλεξε και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πάντως έως τώρα αρνείτο —δια της υπουργού Νίκης Κεραμέως— ότι είχε διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα πολιτών. Επιπλέον έφερε την κυρία Ασημακοπούλου στο επίκεντρο ερευνών ευρωπαϊκών κρατών, όπου τα θέματα των προσωπικών δεδομένων τα παίρνουν πολύ σοβαρά.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν αρχικά από τον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής –οι οποίες δεν επιβεβαιώνονταν αλλά ούτε και διαψεύδονταν από το Μέγαρο Μαξίμου– ήθελαν την κυρία Ασημακοπούλου να τίθεται εκτός ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που, ειδικά μετά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη Τρίτη στο ίδιο κανάλι, ο κ. Μητσοτάκης, είχε αναβαθμιστεί σε ισχυρή πιθανότητα.

Σε εκείνη τη συνέντευξη, Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είχε δώσει ένα τελείως διαφορετικό στίγμα σε σχέση με εκείνο που εξέπεμπαν ως τότε από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή η υπόθεση των emails της κυρίας Ασημακοπούλου απλώς αναδεικνυόταν από την αντιπολίτευση για να πληγεί ο θεσμός της επιστολικής ψήφου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στους «Αταίριαστους» ότι υπάρχουν «ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και μίλησε για εσωτερική έρευνα –πέρα δηλαδή από αυτή της Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εσωτερικών– θέτοντας όχι μόνο την 56χρονη ευρωβουλευτή στη γωνία, αλλά και παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, που πιθανολογούνταν ότι μπορεί να έδωσαν στοιχεία των εκλογέων του εξωτερικού στο γραφείο της κυρίας Ασημακοπούλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, και καθώς το ψηφοδέλτιο της ΝΔ βρίσκεται υπό την τελική του διαμόρφωση εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, υπήρχε μια πιθανότητα ο κ. Μητσοτάκης να είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κυρία Ασημακοπούλου για να την ενημερώσει για την απόφασή του, πριν από την επίσημη ανακοίνωση αποκλεισμού της. Τελικά υπήρξε απλώς ένα τηλεφώνημα, μια ανάρτηση της ευρωβουλευτού και μετά μια σειρά παραιτήσεων…

Η κυρία Ασημακοπούλου, με ανάρτησή της στο Facebook γνωστοποίησε πως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό «για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια ευρωβουλευτής στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου», εάν το θέμα με τα emails που εστάλησαν από το γραφείο της δεν ξεκαθαριστεί πλήρως.

Προφανώς πρόκειται για ευφημισμό: η υπόθεση είναι πρακτικά αδύνατο να ξεκαθαρίσει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες που απομένουν ως την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, εν όψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου.

Η ίδια δήλωσε «στρατιώτης» της παράταξης της ΝΔ, είπε ότι έδωσε «μάχες για την Ελλάδα και τους Ελληνες» και γνωστοποίησε πως καταθέτει εντός της ημέρας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τα στοιχεία που αφορούν στο επίμαχο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μετά την αποχώρηση της κυρίας Ασημακοπούλου, την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη διαρροή των στοιχείων των ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το γραφείο της ευρωβουλευτού της ΝΔ, υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος. Και εδώ πρόκειται περί ευφημισμού: ουσιαστικά πρόκειται για καρατόμηση και των δύο από τον κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα πάντως, τα ονόματα για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ πάνε και έρχονται: ο Φαήλος Κρανιδιώτης, πολιτευτής της λαϊκής δεξιάς και άλλοτε υποψήφιος (επί Αντώνη Σαμαρά) βουλευτής, «κόπηκε», ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ευρωβουλευτής της ΝΔ από το 2014, στον οποίο είχε διαμηνυθεί ότι θα είναι «κομμένος» και διαπραγματευόταν με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ίσως επιστρέψει στη «γαλάζια» λίστα, ενώ πολύ πιθανή η πανηγυρική πλέον επιστροφή της Μαρίας Σπυράκη στην οικογένεια και στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...