802
Η Κάσιντι Χάτσινσον καταθέτει στο Κογκρέσο για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 | Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Οργίλος, βίαιος, επιπόλαιος: μια κατάθεση-καταπέλτης για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 12:13
Η Κάσιντι Χάτσινσον καταθέτει στο Κογκρέσο για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021
|Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Οργίλος, βίαιος, επιπόλαιος: μια κατάθεση-καταπέλτης για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 12:13

Συγκλονίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες οι αποκαλύψεις που έγιναν την Τρίτη σε εθνικό δίκτυο ενώπιον της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, με μέλη της να μιλούν ήδη για απόπειρα προεδρικού πραξικοπήματος.  

Η Κάσιντι Χάτσινσον, ανώτερη σύμβουλος του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, κατέθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρεθεί κοντά στο εξαγριωμένο πλήθος τη μοιραία μέρα της αιματηρής εισβολής. 

Στην προσπάθειά του αυτή, είπε η Χάτσινσον, άρπαξε ο ίδιος το τιμόνι της θωρακισμένης λιμουζίνας (γνωστής ως «the beast») από τον άνδρα της μυστικής υπηρεσίας και αντί για τον Λευκό Οίκο όπου όδευαν προσπάθησε να στρίψει το βαρύ όχημα προς το Καπιτώλιο για να ενωθεί με τους εξαγριωμένους οπαδούς του.

«Είμαι ο γ…….ς πρόεδρος, πηγαίντε με στο Καπιτώλιο τώρα» φέρεται να φώναξε ο Τραμπ καθώς πάλευε να κρατήσει στα χέρια του το τιμόνι. Η Χάτσινσον είπε ότι ο Τραμπ όρμησε στον πράκτορα Ρόμπερτ Ενγκελ, ενώ την ώρα που ένας άλλος πράκτορας προσπαθούσε να τον συγκρατήσει, χρησιμοποίησε το ελεύθερο χέρι του για να τον απωθήσει.

«Κύριε, πρέπει να βγάλετε το χέρι σας από το τιμόνι. Επιστρέφουμε στη Δυτική Πτέρυγα. Δεν θα πάμε στο Καπιτώλιο» φέρεται να του απάντησε με ψυχραιμία ο πράκτορας Ενγκελ την ώρα που ο Τραμπ είχε ήδη αρπάξει το τιμόνι. 

Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Guardian στην Ουάσιγκτον, στην πιο σημαντική και συνάμα πιο σοκαριστική κατάθεση στις μέχρι τώρα εργασίες της επιτροπής, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ ήθελε να αφαιρεθούν οι ανιχνευτές μετάλλων, ώστε οι θαυμαστές του να μπορούν να παρελαύνουν με όπλα και μαχαίρια.

H σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κάσιντι Χάτσινσον (στο βάθος) παρακολουθεί την ενημέρωση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One τον Σεπτέμβριο του 2020 (REUTERS/Tom Brenner)

«Πάρτε τους γ……ς γεμιστήρες μακριά. Αφήστε τους ανθρώπους μου να μπουν»

«Δεν είναι εδώ για να μου κάνουν κακό. Πάρτε τους γ…..ς γεμιστήρες μακριά. Αφήστε τους ανθρώπους μου να μπουν. Μπορούν να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο από εδώ», ανέφερε η Χάτσινσον ότι φώναζε ο Τραμπ ώστε να επιτραπεί στον όχλο να βαδίσει στο Καπιτώλιο και στον ίδιο να βρεθεί κοντά τους. 

6 Ιανουαρίου 2021. Τα προεδρικά οχήματα καταφθάνουν στον περιβάλλοντα χώρο του Καπιτωλίου με τον Ντόναλντ Τραμπ (REUTERS/Carlos Barria)
Εξαγριωμένοι οπαδοί του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Τα όσα άκουσαν τους εξαγρίωσαν ακόμα περισσότερο (REUTERS/Carlos Barria)

«Ποτέ άλλοτε στην αμερικανική ιστορία δεν έχουμε ακούσει μια τόσο συγκλονιστική, αξιόπιστη μαρτυρία εναντίον ενός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ενώπιον του Κογκρέσου», τόνισε το βράδυ ο ιστορικός Μάικλ Μπέσλος, που ειδικεύεται στις προεδρικές θητείες, στο δίκτυο MSNBC. «Η σημερινή θα αποδειχθεί μια μέρα με μεγάλη βαρύτητα στην αμερικανική ιστορία» πρόσθεσε. 

Μάθαιναν στον Λευκό Οίκο ότι κυνηγούσαν με αγχόνη τον Πενς 

Στο Λευκό Οίκο γνώριζαν τι κουβαλούσαν όσοι είχαν φτάσει στην Ουάσινγκτον και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαρκ Μίντοους, από τους στενότερους συνεργάτες του Τραμπ, φέρεται από την ίδια τη Χάτσινσον να της εκμυστηρεύτηκε ότι «αληθινά πολύ άσχημα» πράγματα μπορούσαν να συμβούν εκείνη τη μοιραία μέρα. 

Οπως σημειώνει το Bloomberg, από τις καταθέσεις και τα πειστήρια που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή προέκυψε ότι «ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του ενημερώθηκαν ότι οι οπαδοί του τότε Προέδρου εμφανίστηκαν με όπλα: από μαχαίρια, μέχρι πιστόλια και τουφέκια εφόδου. Το επιτελείο του Τραμπ ενημερώθηκε επίσης ότι το πλήθος περιλάμβανε άτομα με πανοπλίες που ανήκαν στη ρατσιστική ομάδα της “λευκής υπεροχής” (white supremacists) και πιθανότατα σχεδίαζαν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο».

Τα νέα ήταν ακόμα χειρότερα όταν ξεκίνησε η επίθεση, καθώς έγινε γνωστό στον Λευκό Οίκο και στον Τραμπ ότι οι οπαδοί του καταδιώκουν την αστυνομία του Καπιτωλίου. «Και αργότερα ότι ο όχλος ζητούσε την εκτέλεση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς – και μάλιστα είχαν φέρει και τη δική τους αγχόνη», σημείωσε η σύμβουλος του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. 

Σπασμένα πιάτα, κέτσαπ στους τοίχους

Στην κατάθεση της Τρίτης, η Χάτσινσον είπε επίσης ότι ο Τραμπ ξέσπασε με μανία την 1η Δεκεμβρίου του 2020 όταν ο δικός του υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

Η Χάτσινσον είδε ένα θρυμματισμένο πορσελάνινο πιάτο και κέτσαπ στον τοίχο της τραπεζαρίας του Λευκού Οίκου. Ανθρωπος που βρισκόταν εκεί, την πληροφόρησε ότι «ο πρόεδρος ήταν εξαιρετικά θυμωμένος με τη συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης στο AP και είχε πετάξει το μεσημεριανό του στον τοίχο».

«Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό», πρόσθεσε η Χάτσινσον: «Εγινε αρκετές φορές. Ηξερα ότι είτε πετούσε πιάτα είτε αναποδογύριζε το τραπεζομάντιλο για να πέσει όλο το περιεχόμενο του τραπεζιού στο πάτωμα και να σπάσει ή να απλωθεί παντού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...