526
| CreativeProtagon

Οργή των Πρασίνων στο Παρίσι: η Louis Vuitton το παράκανε

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 17:55
|CreativeProtagon

Οργή των Πρασίνων στο Παρίσι: η Louis Vuitton το παράκανε

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 17:55

Η Louis Vuitton έχει κατηγορηθεί ότι υποβιβάζει τα Ηλύσια Πεδία με τα σχέδιά της να εγκαταστήσει μια τεράστια μακέτα (mock-up) μπαούλου στην πιο διάσημη λεωφόρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο γαλλικός οίκος πολυτελούς μόδας, γράφει στην Telegraph η Βίβιαν Σονγκ από το Παρίσι, κατασκευάζει ένα νέο ξενοδοχείο στην «πιο ωραία λεωφόρο του κόσμου», όπως συνηθίζεται να λέγεται η avenue des Champs-Élysées, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2026. Και σκοπεύει να κρύψει το εργοτάξιο πίσω από μια πρόσοψη με το μονόγραμμα της μάρκας, φτιαγμένη για να μοιάζει με τις αποσκευές – σήμα κατατεθέν του οίκου Louis Vuitton, οι οποίες πωλούνται έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ωστόσο, το περίεργο σχέδιο έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων πολιτικών του Παρισιού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια αθλιότητα, που παραβιάζει τους νόμους της διαφήμισης. Σε επιστολή τους προς το γραφείο της δημάρχου του Παρισιού, βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της πρότασης.

 

Η εμβληματική βαλίτσα-μπαούλο, εικόνα της οποίας θα καλύψει την πρόσοψη του κτιρίου (Facebook/Louis Vuitton)

Ο Εμίλ Μενιέ, τοπικός σύμβουλος και μέλος του κόμματος Europe Ecology-The Greens, υποστήριξε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει να καλύπτεται με διαφημίσεις η πρόσοψη οποιουδήποτε κτιρίου πολιτιστικής κληρονομιάς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ενώ υπόκειται σε έργα.

«Το Παρίσι χωρίς διαφημίσεις δεν είναι ένα αφελές όνειρο, είναι ένα κάλεσμα να ανακαλύψουμε ξανά την ουσία της πόλης μας και την ομορφιά της», ανέφερε ο κ. Μενιέ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Οι περιβαλλοντολόγοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να επιστρέψουν στους δρόμους μας την ποίηση, τη φαντασία και την ιστορία, μακριά από τις σειρήνες αυτής της καταναλωτικής κοινωνίας».

Τοπικοί πολιτικοί

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Louis Vuitton αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις τοπικών πολιτικών για τη διαφήμισή της. Τον Ιούνιο, μετά από αίτημα στελεχών του κόμματος των Πρασίνων, η εταιρεία αναγκάστηκε να αφαιρέσει το λογότυπό της από μια τσάντα σε ένα γλυπτό (ύψους πάνω από 15 μ) της Γιαγιόι Κουσάμα, που ήταν μέρος μιας τεράστιας εγκατάστασης, στα κεντρικά γραφεία της.

H Louis Vuitton αναγκάστηκε να αφαιρέσει το λογότυπό της από μια τσάντα στο γλυπτό της Γιαγιόι Κουσάμα (X/Twitter@emilemeunier)

Η διάσημη για τις βούλες της ιαπωνίδα εικαστικός απεικονιζόταν να κοιτάζει το κτίριο της Louis Vuitton στο Παρίσι στη Λεωφόρο των Ηλυσίων με μια τσάντα στο ένα χέρι και ένα πινέλο στο άλλο, σαν να ζωγράφιζε τις βούλες της στην πρόσοψη του κτιρίου.

Το κτίριο Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από την εμβληματική Αψίδα του Θριάμβου, στέγαζε στο παρελθόν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας HSBC και πριν από αυτό ήταν ένα μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο 400 δωματίων με το όνομα «Hotel Elysées-Palace», που εγκαινιάστηκε το 1899.

Οταν ολοκληρωθεί, το νέο ξενοδοχείο θα εκτείνεται σε 5.945,8 τμ (64.600 τετραγωνικά πόδια) με σπα, μπαρ και εστιατόρια, καθώς και εννέα σουίτες. Το έργο ανάπλασης έλαβε το πράσινο φως από τις τοπικές αρχές φέτος το φθινόπωρο.

Αν και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τρία χρόνια από τώρα, το έργο ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω του ό,τι η πόλη εστιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...