417
Ο Ντάρεν Γουντς, CEO της Exxon, ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για την πετρελαϊκή | EPA/Mark Schiefelbein / POOL

Οργή (και Μπάιντεν) για τα κέρδη-ρεκόρ $55 δισ. της ExxonMobil

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:15
Ο Ντάρεν Γουντς, CEO της Exxon, ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για την πετρελαϊκή
|EPA/Mark Schiefelbein / POOL

Οργή (και Μπάιντεν) για τα κέρδη-ρεκόρ $55 δισ. της ExxonMobil

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:15

Η ExxonMobil κατέγραψε κέρδη-ιστορικό ρεκόρ 55,7 δισ. δολαρίων το 2022 χάρη στο άλμα των τιμών των υδρογονανθράκων, που συνδέεται με την ανάκαμψη της ζήτησης και την εξάντληση της ρωσικής προσφοράς, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Λευκού Οίκου εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 33 δισ. δολάρια από εκείνο του 2021 και κατά 10 δισ. δολάρια από το προηγούμενο ρεκόρ του 2008.

«Τα αποτελέσματά μας ωφελήθηκαν σαφώς από μια ευνοϊκή αγορά, όμως οι αντικυκλικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία και στη διάρκειά της, προσέφεραν την ενέργεια και τα προϊόντα που είχαν ανάγκη οι άνθρωποι όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και οι προμήθειες μειώθηκαν», δήλωσε ο Ντάρεν Γουντς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τον Λευκό Οίκο. Την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter πως το μοναδικό πράγμα «που εμποδίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι η απόφασή τους να καταβάλουν δισεκατομμύρια στους μετόχους αντί να επανεπενδύσουν τα κέρδη».

«Κάνω αυτό που μου αναλογεί για να μειωθούν οι τιμές, είναι καιρός και οι Big Oil να κάνουν αυτό που αναλογεί σ’ αυτές», έγραψε στο μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις πετρελαϊκές για κερδοσκοπία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC πως τα κέρδη ρεκόρ της Exxon είναι «σκανδαλώδη», κυρίως επειδή «ο αμερικανικός λαός υποχρεώθηκε να πληρώσει τόσο υψηλές τιμές στην αντλία» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κέρδος του ομίλου ανά μετοχή ήταν 14,06 δολάρια, πέραν των προσδοκιών των αναλυτών.

Ο τζίρος του ήταν 413,7 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2021 και πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς.

Αφού κατέγραψε ιστορικές απώλειες και αποσύρθηκε από τον δείκτη Dow Jones το 2020, έτος που σηματοδοτήθηκε από την πανδημία της Covid-19 και τον περιορισμό των μετακινήσεων, η Exxon επέστρεψε από το 2021 στην κερδοφορία.

Ομως τα κέρδη της κατέγραψαν αληθινό άλμα το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και τη μείωση της ρωσικής προσφοράς που είχαν ως αποτέλεσμα.

Η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας συνέβαλε επίσης στο να διατηρηθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού σε αυξημένα επίπεδα.

Οι τιμές-ρεκόρ της βενζίνης στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 2022 – EPA/JOHN G. MABANGLO

Η μέση τιμή του γαλονιού (3,8 λίτρα) αμόλυβδου καυσίμου στις ΗΠΑ κατέγραψε έτσι ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο με πάνω από πέντε δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ενωσης Αυτοκινητιστών (AAA).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...