901
Ο ακροδεξιός Ζορντάν Μπαρντελά, νέος με πρωθυπουργικές φιλοδοξίες, έχει μυστικά: είναι ολίγον τι Βερβερίνος από το Αλγέρι, ενώ το κόμμα του έχει χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία | REUTERS/Benoit Tessier

Οργή στα γαλλικά μπανλιέ: «Εμείς είμαστε πιο Γάλλοι από τον Μπαρντελά»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2024, 16:00
Ο ακροδεξιός Ζορντάν Μπαρντελά, νέος με πρωθυπουργικές φιλοδοξίες, έχει μυστικά: είναι ολίγον τι Βερβερίνος από το Αλγέρι, ενώ το κόμμα του έχει χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία
|REUTERS/Benoit Tessier

Οργή στα γαλλικά μπανλιέ: «Εμείς είμαστε πιο Γάλλοι από τον Μπαρντελά»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2024, 16:00

Προβλήματα τόσο στην εσωτερική ασφάλεια όσο και στην εξωτερική πολιτική θα προκύψουν από τυχόν επικράτηση του κόμματος Λεπέν-Μπαρντελά στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και από τον σχηματισμό ακροδεξιάς κυβέρνησης στο Παρίσι. Αυτό συνάγεται από τα ρεπορτάζ και από τις αναλύσεις των διεθνών media, που έχουν στρέψει τους προβολείς τους στη Γαλλία, καθώς από το αποτέλεσμα της κυριακάτικης κάλπης εξαρτώνται πολλά, ακόμα και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Βέβαια, εκτός από τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, στις συνοικίες των γαλλικών μεγαλουπόλεων από πολύν καιρό μαίνεται και ένας άλλος «πόλεμος», αυτός που αφορά τόσο την ένταξη των μειονοτικών στην κοινωνία όσο και την αντιμετώπισή τους από το γαλλικό κράτος. Υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση θα εκτραχυνθεί με την Ακροδεξιά κυβερνώσα, έγραψε η Repubblica, η οποία προέβαλε «την οργή των μειονοτικών στα προάστια», ιδίως κατά του Ζορντάν Μπαρντελά, του «πουλέν της Λεπέν», ο οποίος ενδέχεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Υπάρχει κάτι που ο Μπαρντελά δεν θέλει να ακούγεται αυτές τις ημέρες: ότι έχει καταγωγή από την Αλγερία και ότι είναι ολίγον τι Βερβερίνος. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν ντρέπεται για το συγκεκριμένο σκέλος της καταγωγής του, όμως τα πάντα βοούν ότι η προβολή της «αφρικανικής πλευράς του» τού είναι πολιτικώς ασύμφορη, αφού οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματός του είναι λευκοί προλετάριοι και μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι.

Μπαρντελά ο… Αφρικανός

Το γαλλόφωνο εβδομαδιαίο έντυπο Jeune Afrique, που εκδίδεται στο Παρίσι και απευθύνεται στους γαλλόφωνους Αφρικανούς, έγραψε ότι ο προπάππους του Μπαρντελά μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1930 (όπως, δηλαδή, έκανε καμιά εικοσαριά χρόνια αργότερα και ο πατέρας τού μετέπειτα άσου του ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν). Ρέει, λοιπόν, στις φλέβες του και αίμα βερβερικό, πάντως όχι αραβικό.

Η αποκαλυπτική είδηση προκάλεσε έκπληξη, ιδίως στα προάστια των γαλλικών μεγαλουπόλεων όπου ζουν οι αφρικανικής καταγωγής (αραβικής και μη) Γάλλοι. Ομως δεν θα εξέπληττε κανέναν αν το RN δεν είχε τόσο σκληρή γραμμή κατά της μετανάστευσης, σε βαθμό που να υποστηρίζει ότι η απόδοση γαλλικής υπηκοότητας προϋποθέτει γάλλους γονείς.

Για τον Μπαρντελά, έγραψαν τα διεθνή media, το θέμα είναι ταμπού πάντως, αν και στο αίμα του ρέει και ιταλικό αίμα. Ορισμένα άρθρα σχολίασαν ότι δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το μένος κατά των μεταναστών, αφού και άλλοι γόνοι μεταναστών, οι οποίοι απέκτησαν εξουσία στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν με σκαιότητα το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ως παράδειγμα έφεραν τον πρωθυπουργό (μέχρι τις 4 Ιουλίου) της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο οποίος, αν και Ινδός ο ίδιος, επινόησε το σχέδιο εκτοπισμού των λαθρομεταναστών στη Ρουάντα…

Τα προάστια βράζουν

H Repubblica πήγε στο παρισινό προάστιο Κλισί-σου-Μπουά, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό από την «εξέγερση» του 2005, και μίλησε με κατοίκους του. Της είπαν ότι υπάρχει φτώχεια εκεί, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθεί, όμως «το κεντρικό κράτος είναι κάτι διαφορετικό». Δήλωσαν ότι αν η Λεπέν κυβερνήσει, όλοι τους θα λυπηθούν πολύ. Και εκδήλωσαν τον φόβο τους ότι «η σχέση με την αστυνομία θα αλλάξει».

Μοα γυναίκα είπε: «Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός αγοριού από τα προάστια, το οποίο ανήκει ίσως σε μια οικογένεια που έχει υπηρετήσει τη Γαλλία επί σειρά ετών. Και τώρα έρχονται αυτοί οι κύριοι της Ακροδεξιάς να πουν ότι δεν είναι Γάλλοι όσοι έχουν διπλά διαβατήρια…»

Η ίδια, αν και μουσουλμάνα γεννημένη στο Μαρόκο, δηλώνει οπαδός της δημοκρατίας. «Λατρεύω τη Γαλλία και δουλεύω για αυτήν. Μου αρέσει η μυρωδιά της Γαλλίας, μου αρέσει η σημαία της. Και προκαλώ οποιονδήποτε, ξεκινώντας από τον κύριο Μπαρντελά και την κυρία Λεπέν, να πει ότι είναι περισσότερο Γάλλος από εμένα. Η Ακροδεξιά δεν είναι αρκετά γαλλική. Θέλουν να μας διχάσουν! Καταλαβαίνετε; Η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πέσει στα χέρια των εξτρεμιστών!».

Με την ευκαιρία, η συγκεκριμένη καταφέρθηκε και εναντίον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που είχε αποκαλέσει «αποβράσματα» τους «εξεγερμένους» νέους του Κλισί-σου-Μπουά. «Εξ όσων αποκαλύφθηκαν αργότερα, απόβρασμα ήταν ο ίδιος»… Το ρεπορτάζ έκλεισε με την ευχή να μην ξεσπάσουν ταραχές στα προάστια μετά την Κυριακή.

Απειλείται και η Ουκρανία

Ανησυχίες για το διπλωματικό μέλλον της Γαλλίας εξέφρασε και στην Corriere della Sera ο Μάσιμο Νάβα όσον αφορά τη μετεκλογική κατάσταση στη χώρα, γράφοντας ότι στην εξωτερική πολιτική θα υπάρξουν «περίπλοκα και άγνωστα σενάρια». Αφού υπενθύμισε το ειδικό βάρος της Γαλλίας στον κόσμο («η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαθέτουσα πυρηνικά όπλα και μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και με βασικό εταίρο της τη Γερμανία»), έγραψε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του στάθηκαν στο «ανώτερο επίπεδο υποστήριξης της Ουκρανίας, ακόμη και θέτοντας ζήτημα αποστολής ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων εκεί». Ολα αυτά, κατά τον ιταλό αρθρογράφο, συνιστούν «σταθερή φιλοευρωπαϊκή και φιλοατλαντική στάση», κάτι που ενδέχεται να αλλάξει αν κερδίσει τις εκλογές το δίδυμο Λεπέν-Μπαρντελά.

«Σε περίπτωση που η Ακροδεξιά κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και το δικαίωμα διακυβέρνησης, αλλά ακόμη και στην περίπτωση μιας αβέβαιης διακυβέρνησης η οποία θα αποδυναμώσει τον πρόεδρο και θα παραλύσει τη Βουλή, η φωνή της Γαλλίας θα καταστεί λιγότερο έγκυρη. Ο Μακρόν δεν θα μπορέσει να προωθήσει την πρότασή του περί έκδοσης ευρωομολόγου για την άμυνα, ούτε τον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Κυρίως όμως θα μεταβληθεί η γαλλική στάση προς την Ουκρανία.

»Προς το παρόν η Λεπέν και ο Μπαρντελά έχουν περιοριστεί στο να δηλώνουν ότι δεν θα εγκρίνουν αποστολή στρατευμάτων και νέων όπλων στο Κίεβο και ότι δεν επιδιώκουν αντιστροφή της πορείας. Ωστόσο η ψυχή του κόμματός τους και το συναίσθημα των ψηφοφόρων τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση». Και κατέληξε ο Νάβα: «Οι επαφές τους με τη Μόσχα είναι κοινό μυστικό, αφού το κόμμα τους ενισχύθηκε οικονομικά από τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...