Οξεία κριτική στην υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπρέιβερμαν άσκησε την Πέμπτη ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, κατά την οποία θα συναντηθεί και με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ.
Υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της Μπράβερμαν πέρυσι περί «αλβανών εγκληματιών» που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν «έγκλημα» και προσέθεσε ότι ο αποκλεισμός των μεταναστών από τη χώρα του αποτελεί μια «ντροπιαστική» στιγμή για τη βρετανική πολιτική.
«Δυστυχώς διαπιστώσαμε διακρίσεις σε βάρος της αλβανικής κοινότητας σε αυτή τη χώρα για πολιτικούς σκοπούς. Ηταν μια πολύ, πολύ ντροπιαστική στιγμή για τη βρετανική πολιτική», είπε συγκεκριμένα ο Εντι Ράμα στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.
Οι δηλώσεις της βρετανίδας ΥΠΕΣ αποτέλεσαν μια «κακή στιγμή», συνέχισε, αν και η πολιτική βούληση για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις παραμένει.
«Αυτό που ζητήθηκε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτη την υπουργό Εσωτερικών, είναι ο αποκλεισμός της κοινότητάς μας, κάτι που δεν συμβαίνει στον πολιτισμό μας και που δεν αντιπροσωπεύει καθόλου τη Βρετανία (…). Το να δίνει κανείς εθνική σφραγίδα στο έγκλημα είναι από μόνο του έγκλημα», υπογράμμισε.
Οπως θυμίζει ο Guardian, η Μπράβερμαν είχε εξοργίσει πολλούς Αλβανούς τον περασμένο Οκτώβριο όταν μίλησε στο κοινοβούλιο για «αλβανούς εγκληματίες», αναφερόμενη στους μετανάστες από τη βαλκανική χώρα.
«Εάν οι Εργατικοί ήταν επικεφαλής, θα επέτρεπαν σε όλους τους αλβανούς εγκληματίες να έρθουν σε αυτή τη χώρα, θα επέτρεπαν σε όλα τα μικρά σκάφη να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα άνοιγαν τα σύνορά μας και θα υπονόμευαν με απόλυτο τρόπο την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού στη δυνατότητα μας να προστατεύουμε την κυριαρχία μας», ήταν τα ακριβή λόγια της.
Η υπουργός Εσωτερικών κατηγορήθηκε επίσης ότι χρησιμοποίησε εμπρηστική γλώσσα όταν δήλωσε ότι η νότια ακτή της Αγγλίας δεχόταν «εισβολή» από αιτούντες άσυλο. Η ίδια είχε δηλώσει στο συνέδριο των Συντηρητικών: «Πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, ως σύγχρονοι σκλάβοι… Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι σύγχρονοι σκλάβοι και οι ισχυρισμοί τους ότι πέφτουν θύματα εμπορίας είναι ψευδείς».
Ο Ράμα, ένας αντισυμβατικός –κατά τη βρετανική εφημερίδα– κεντροαριστερός, συνεργαζόμενος με τους Ευρωσοσιαλιστές και πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2013, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος», πάντως, με τη συμπεριφορά του Σούνακ.
«Εχουμε χαράξει έναν ξεκάθαρο δρόμο για να αντιμετωπίσουμε από κοινού οτιδήποτε πρέπει να εκλείψει από τις μεταξύ μας σχέσεις μας», ξεκαθάρισε, βεβαιώνοντας ότι μερικά «σάπια μήλα» δεν χαρακτηρίζουν τους αλβανούς πολίτες, ούτε και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News