Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ενεργήσει «αμέσως» ως μεσολαβητής για την ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, ανέφερε ο Βίκτορ Ορμπαν σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ.
Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τους 26 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και συντάχθηκε αφού ο Ορμπαν συνομίλησε με τον Τραμπ στις ΗΠΑ, όπως και με τους προέδρους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.
«Μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι μετά τη νίκη του στις εκλογές, δεν θα περιμένει ως την ορκωμοσία του. (Ο Τραμπ) θα είναι έτοιμος να ενεργήσει ως μεσολαβητής για την ειρήνη αμέσως. Έχει λεπτομερή σχέδια με σωστές βάσεις για αυτό», επεσήμανε ο ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή του.
Ο εθνικιστής Ορμπαν, επί χρόνια υποστηρικτής του Τραμπ, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα είδος «ειρηνευτικής αποστολής», αφού η χώρα του ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, προκαλώντας την οργή των άλλων χωρών του μπλοκ.
Στη συνέχεια μετέβη στη Φλόριντα, όπου συνάντησε τον Τραμπ.
Στην επιστολή του, ο Ορμπαν έγραψε ότι ο Τζο Μπάιντεν καταβάλλει «τεράστιες προσπάθειες» να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές και άφησε να εννοηθεί ότι «δεν είναι ικανός να αλλάξει την τρέχουσα φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ».
Ο ούγγρος πρωθυπουργός επικρίνει εδώ και χρόνια τη στρατιωτική στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ουκρανία.
Εξάλλου, ο Ορμπαν εκτίμησε ότι ενδεχόμενη εκλογή του Τραμπ θα αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, με τους Ευρωπαίους να αναμένεται να βρεθούν σε μειονεκτική θέση.
«Η ευρωπαϊκή μας στρατηγική, στο όνομα της διατλαντικής ενότητας έχει αντιγράψει τη φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ. Δεν είχαμε μέχρι τώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική ή σχέδιο πολιτικής δράσης», τόνισε.
«Προτείνω να συζητήσουμε αν η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι λογική για το μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Ορμπαν πρότεινε εξάλλου «την επαναλειτουργία άμεσων διαύλων διπλωματικής επικοινωνίας με τη Ρωσία» με την παράλληλη διατήρηση των υψηλού επιπέδου επαφών με το Κίεβο, όπως και τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Κίνα «για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News