815
Ματίας Κόρμπιν και Σεσίλια Μάλμστρομ: ένας από τους δύο θα ηγηθεί ενός οργανισμού που αποκτά ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο στη διευθέτηση πολύπλοκων διεθνών ζητημάτων | CreativeProtagon

ΟΟΣΑ: Η Σουηδή κι ο Αυστραλός – ποιος θα νικήσει;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2021, 20:30
Ματίας Κόρμπιν και Σεσίλια Μάλμστρομ: ένας από τους δύο θα ηγηθεί ενός οργανισμού που αποκτά ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο στη διευθέτηση πολύπλοκων διεθνών ζητημάτων
|CreativeProtagon

ΟΟΣΑ: Η Σουηδή κι ο Αυστραλός – ποιος θα νικήσει;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2021, 20:30

Συμμετείχε στον μαραθώνιο της διεκδίκησης της γενικής γραμματείας του διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και κατάφερε τελικά να φτάσει στην τελική τριάδα. Στις αρχές του μήνα, ωστόσο, η Αννα Διαμαντοπούλου αποφάσισε να αποχωρήσει από την «κούρσα» για το αξίωμα, προκειμένου να «διευκολύνει τη συναίνεση στη διαδικασία επιλογής».

Επειτα από την απόσυρση της υποψηφιότητας της ελληνίδας πρώην επιτρόπου και υπουργού, στη διεθνή κούρσα για την κεφαλή του ΟΟΣΑ συνέχισαν να τρέχουν οι υποψήφιοι της Αυστραλίας και της Σουηδίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ηνία του οργανισμού θα αναλάβει είτε ο Ματίας Κόρμαν, υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας από το 2013 έως το 2020, είτε η Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία έχει διατελέσει επί σειρά ετών επίτροπος στην Κομισιόν.

Χαρακτηρίζοντας τον ΟΟΣΑ «ένα είδος δεξαμενής σκέψης και εργαστηρίου χάραξης πολιτικών για τον αναπτυγμένο κόσμο» τo Politico επισημαίνει σε ρεπορτάζ του πως ο επόμενος ή η επόμενη επικεφαλής του οργανισμού θα κληθεί σε κάθε περίπτωση να αρχίσει να γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην εξηκονταετή ιστορία του.

Ο οργανισμός, που συστάθηκε το 1961 (ως συνέχεια του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας) και εδρεύει στο Παρίσι, κατέληξε σταδιακά να διαδραματίζει ολοένα πιο κρίσιμο ρόλο όσον αφορά τη διευθέτηση πολύπλοκων ζητημάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

Τους τελευταίους μήνες, για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ συνέβαλε στο να επιτευχθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών της ψηφιακής εποχής. Τον επόμενο ή την επόμενη Γ.Γ. του οργανισμού πρόκειται σίγουρα να απασχολήσουν επίσης η κλιματική κρίση και η αντιμετώπισή της  καθώς και η Κίνα, η οποία δεν ανήκει στον ΟΟΣΑ αλλά απασχολεί και ανησυχεί ιδιαίτερα πολλά από τα μέλη του.

Η κούρσα για την κεφαλή του οργανισμού αποτέλεσε μία πολύμηνη , συμβουλευτικού χαρακτήρα κατά βάση, διαδικασία. Η κ. Διαμαντοπούλου, για παράδειγμα, για να φτάσει στην τελική τριάδα χρειάστηκε να δώσει «περίπου 120 ατομικές συνεντεύξεις με υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, προέδρους συνδικάτων και βιομηχανιών από το Μεξικό μέχρι την Νέα Ζηλανδία», όπως δήλωσε η ίδια στο Protagon, συνομιλώντας με τη Ρέα Βιτάλη.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου, ως επίτροπος Εμπορίου της EE, στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο του 2019 / EPA/OLIVIER HOSLET

Την τελική απόφαση πρόκειται να τη λάβουν την επόμενη εβδομάδα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 37 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ και το γεγονός πως 25 από αυτές τις χώρες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), προσφέρει ένα σχετικό προβάδισμα στην υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Η 52χρονη Σεσίλια Μάλμστρομ διετέλεσε επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ από το 2014 έως το 2019 και επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων από το 2010 έως το 2014. Υπήρξε επίσης ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2006 ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της πατρίδας της. Υπέρ της υποψηφιότητάς της λειτουργεί και το ότι δεν έχει εκλεγεί ποτέ ξανά μία γυναίκα στη ηγεσία του ΟΟΣΑ.

Στην παρούσα φάση το πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τα μέλη του οργανισμού είναι oι εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ σχετικά με το πώς πρέπει να φορολογηθούν εταιρείες όπως η Google και το Facebook. Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και στην περίπτωση που αποδειχθεί πως ούτε ο ΟΟΣΑ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μίας συμφωνίας, η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ήδη πως θα κινηθεί μονομερώς.

Στην κορυφή της ατζέντας του οργανισμού καθώς και των κυβερνήσεων των περισσότερων κρατών – μελών του βρίσκεται επίσης η κλιματική κρίση και η αντιμετώπισή της. Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του ο αυστραλός Ματίας Κόρμαν (ο οποίος φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ) υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον όλων όσοι τον κατηγορούν ακόμη και ως αρνητή της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ματίας Κόρμαν,  (στο κέντρο),  ως υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, σε συνέντευξη Τύπου, το 2018./ EPA/MICK TSIKAS

Εννοείται πως ο 50χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας απέκρουσε τις κατηγορίες αλλά οι επικριτές του έφτασαν στο σημείο να αρχίσουν να συλλέγουν υπογραφές (περισσότερες από 10.000 έως το μεσημέρι της Παρασκευής) κατά της υποψηφιότητάς του.

Επιδιώκοντας να κερδίσει κάποιες από τις ευρωπαϊκές ψήφους, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ο Ματίας Κόρμαν επισήμανε πολλές φορές πως έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Βέλγιο ενώ απευθυνόμενος σε όλα τα κράτη – μέλη του οργανισμού υποστήριξε πως στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία θα εργαστεί σκληρά ούτως ώστε «ο ΟΟΣΑ να συνδράμει τις οικονομίες ανά τον κόσμο να φτάσουν σε μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050».

Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη αντιμετώπισής του ανάδειξε κατά την εκστρατεία της και η Σεσίλια Μάλμστρομ. Η σουηδή πολιτικός, όμως, δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη σημασία της ισότητας των φύλων. «Πρόκειται για έναν οργανισμό που είναι ιδιαίτερα ανδροκρατούμενος, ειδικά σε επίπεδο ηγεσίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε μία καλύτερη ισορροπία που θα αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία του, όσον αφορά τόσο τα έθνη όσο και τα δύο φύλα», ανέφερε στο Politico με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...