614
Ο Γιάννης Οικονόμου στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Σήμερα» των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου | YouTube/SKAI

Ομολογία Οικονόμου: Ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 09:49
Ο Γιάννης Οικονόμου στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Σήμερα» των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου
|YouTube/SKAI

Ομολογία Οικονόμου: Ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2022, 09:49

Μία συγγνώμη (προς τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό) και μία ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς», που έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα την πρωτεύουσα, περιελάμβαναν οι πρώτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για το τι έφταιξε και ο σχεδιασμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα –έστω και τα βασικά– την ημέρα της σφοδρής χιονόπτωσης.

Το κράτος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ανέφερε το πρωί της Τρίτης ο κ. Οικονόμου, «προτεραιότητά μας όμως, είναι αφενός να φτάσουν ασφαλείς στα σπίτια τους και αφετέρου η αποκατάσταση του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά».

Οπως εξήγησε, υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία, ωστόσο η πληροφόρηση του είναι ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται.

Σε ό,τι αφορά τους οδηγούς που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα κι εξακολουθούν να παραμένουν 1.200, άλλα από αυτά εγκαταλελειμμένα και άλλα με τους οδηγούς μέσα. «Γίνονται προσπάθειες ώστε να απεγκλωβιστούν όλοι μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες», συμπλήρωσε.

«Με τον όγκο του χιονιού, με τα οχήματα που είναι στη μέση του δρόμου, με τα εκχιονιστικά και τα ειδικά μηχανήματα που φέρνουμε από όπου είναι εφικτό, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να απεγκλωβιστούν».

Οπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος, η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τον Προαστιακό θα οργανώσει δρομολόγια πυκνά και τακτικά για να φεύγει ο κόσμος και από το αεροδρόμιο και από τα σημεία εξόδου που προσεγγίζει για να πάρει το τρένο να πάει στο σπίτι του.

Οσο για το τι έφταιξε και είχαμε τις εικόνες των εκατοντάδων εγκλωβισμένων στο πιο σύγχρονο και ασφαλή -υποτίθεται- αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας, ο κ. Οικονόμου προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «βιώσαμε ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας και χιονιά και ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν. Η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα, με βασικό και καίριο την αδυναμία λειτουργίας ενός μεγάλου δρόμου της Αττικής Οδού που κατέρρευσε τελείως».

Οταν όμως υπάρχουν αυτής της τάξης τα προβλήματα, αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε, παραδέχθηκε, αφήνοντας «παράθυρο» για απόδοση ευθυνών.

Στο σημείο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγωγής σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού, αλλά και της καταβολής αποζημιώσεων στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν.

«Η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε πινγκ πονγκ ευθυνών. Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει, αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε, κι αυτές θα αποδοθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν το κράτος θα καταθέσει αγωγή, απάντησε ότι «ό,τι πρέπει να γίνει, για τις κυρώσεις που πρέπει αποδοθούν, για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε και του οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει με όλους τους τρόπους και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Γιατί δεν λειτούργησε και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο στον κόσμο που έμεινε στα αυτοκίνητά του και χωρίς ρεύμα στο σπίτι του. Δεν είναι η ώρα αυτή της συζήτησης τώρα. Οταν αποκατασταθεί η λειτουργία της πόλης, όλα θα ειπωθούν».

Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αναπάντητη η ταλαιπωρία αυτή του κόσμου, ξεκαθάρισε -ως προς τις ευθύνες- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του και  στο Open, τόνισε ωστόσο ότι οι όποιες εξηγήσεις θα αναζητηθούν όταν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού του κόσμου από την Αττική Οδό (περί τα 700 με 800 άτομα).

Ανοικτό, τέλος, είναι σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου,  το ενδεχόμενο για επέκταση της αργίας και κλείσιμο των σχολείων και αύριο, σημειώνοντας ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα, μέσα στην ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News