343
| REUTERS/Yves Herman

Ομολογία Φον ντερ Λάιεν: Αργήσαμε να εγκρίνουμε τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 12:32
| REUTERS/Yves Herman

Ομολογία Φον ντερ Λάιεν: Αργήσαμε να εγκρίνουμε τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 12:32

H EE δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που επιθυμεί όσον αφορά τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. Αυτό παραδέχηκε το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ηταν μια απολογητική ομιλία της γερμανίδας αξιωματούχου προς τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν γιατί οι λαοί των 27 κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται τόσο πίσω στους εμβολιασμούς σε σύγκριση με τη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ –δηλαδή η Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA)– άργησε να δώσει εγκρίσεις, ενώ προσέθεσε ότι υπήρξε «μεγάλη αισιοδοξία» σχετικά με τη μαζική παραγωγή εμβολίων. Οντως η ΕΜΑ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο, αυτό των Pfizer και BioNTech, σχεδόν έναν μήνα μετά την σχετική έγκριση που είχε δώσει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας.

«Ισως ήμασταν πολύ πεπεισμένοι ότι οι παραγγελίες μας θα παραδίδονταν στην ώρα τους», παραδέχτηκε, εξάλλου, η πρόεδρος της Κομισιόν. «Υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε», συμπλήρωσε, για να σημειώσει πάντως ότι η ΕΕ δεν κάνει συμβιβασμούς στην ασφάλεια και ότι «η μάχη είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας».

Η ίδια τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της συλλογικής διαπραγμάτευσης για τα εμβόλια –εις το όνομα των 27 κρατών-μελών, αντί να πάει η Γερμανία ή η Γαλλία ξεχωριστά– λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί εάν είχαν τρέξει οι μεγάλοι παίκτες».

Τη σημασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης τόνισε από την πλευρά του και ένας άλλος Γερμανός, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Το να κρατήσουμε την Ευρώπη μαζί ήταν σωστό», ανέφερε, ενώ ευχαρίστησε δημοσίως την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου για τη δουλειά που κάνει, η οποία, όπως επισήμανε ο ίδιος, είναι μέσα στην καταιγίδα. Μια δήλωση στήριξης προς την Κυπρία Επίτροπο που βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο της γερμανικής Bild (εδώ).

Στην ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάντως, ο Βέμπερ αναγνώρισε το γεγονός ότι η ΕΕ «έκανε λάθη» στο ζήτημα των εμβολίων.

Παράλληλα, ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει προτείνει η Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η επιλογή της απαγόρευσης εξαγωγών των εμβολίων από την ΕΕ πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...