326
Το τάνκερ που δέχθηκε την επίθεση του drone | .

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 19:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2021 22:12
Το τάνκερ που δέχθηκε την επίθεση του drone
|.

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 19:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/07/2021 22:12

Πιθανότατα ένα νέο επεισόδιο ενταγμένο στον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν διαδραματίστηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου στη θάλασσα του Ομάν.

Οπως κατήγγειλαν οι Ισραηλινοί μέσω των δικών τους μίντια την Παρασκευή 30 Ιουλίου, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον πετρελαιοφόρου πλοίου που διαχειρίζεται η ισραηλινή εταιρεία Zodiac Maritime.

Το πληγέν τάνκερ ονομάζεται «Mercer Street», είναι ιαπωνικής ιδιοκτησίας και φέρει σημαία Λιβερίας. Από την επίθεση υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

«Αυτό που έχουμε εδώ είναι μια τρομοκρατική ενέργεια εκ μέρους του Ιράν» δήλωσε ανωνύμως ένας ιραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Μέσο που μετέδωσε την πληροφορία. «Οι Ιρανοί έπληξαν το κύτος του πλοίου χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την επίθεση, στα ανοιχτά του Ομάν, εναντίον ενός τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων, τονίζοντας ότι απαιτείται «σκληρή απάντηση».

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας ότι είναι αναγκαίο να δοθεί σκληρή απάντηση στην επίθεση αυτή, από την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος του τάνκερ, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος.

«Το Ιράν δεν είναι απλώς ένα ισραηλινό πρόβλημα, αλλά είναι ένας εξαγωγέας τρομοκρατίας, καταστροφής και αστάθειας που μας βλάπτει όλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός απέναντι στην ιρανική τρομοκρατία που πλήττει επίσης την ελεύθερη ναυσιπλοΐα», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, το αραβόφωνο ιρανικό κανάλι Alam TV, επικαλούμενο «πηγές στον άξονα της αντίστασης», μετέδωσε ότι η επίθεση ήρθε ως απάντηση σε μία αντίστοιχη επίθεση των δυνάμεων κατοχής στο αεροδρόμιο της Νταμπάα.

Οι σκοτωμένοι στο περιστατικό είναι δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εδρεύουσα στο Λονδίνο Zodiac Maritime είναι μετρημένη όσον αφορά τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς, αφού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για περίπτωση «ύποπτης πειρατείας» η οποία διερευνάται.

Το πλοίο βρισκόταν περίπου 152 ναυτικά μίλια (περί τα 280 χλμ.) βορειοανατολικά του λιμανιού του Ομάν Ντουκμ, όταν δέχθηκε την επίθεση. Επειτα από το συμβάν το πλοίο έπλευσε με συνοδεία σκαφών των ΗΠΑ προς ασφαλή τοποθεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...