234
Μετανάστες διασχίζουν τη Σαχάρα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Φωτογραφία αρχείου | REUTERS/Joe Penney

Ομαδικός τάφος μεταναστών ανακαλύφθηκε στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 21:31
Μετανάστες διασχίζουν τη Σαχάρα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Φωτογραφία αρχείου
|REUTERS/Joe Penney

Ομαδικός τάφος μεταναστών ανακαλύφθηκε στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2024, 21:31

Ένας ομαδικός τάφος τουλάχιστον 65 μεταναστών βρέθηκε στη νοτιοδυτική Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Δεν είναι ακομη σαφές το πώς πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι και ποια ήταν η καταγωγή τους, αλλά τα στελέχη του ΔΟΜ εκτιμούν ότι ο θάνατος τους βρήκε στη διαδρομή από την έρημο προς τη Μεσόγειο.

«Κάθε αναφορά για αγνοούμενο ή νεκρό μετανάστη αντιπροσωπεύει μια θλιμμένη οικογένεια που αναζητά απαντήσεις για τα αγαπημένα της πρόσωπα ή που βιώνει την τραγωδία της απώλειας. Το κόστος της ανεπαρκούς δράσης είναι εμφανές στους θανάτους και στις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι μετανάστες», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης επαναλαμβάνει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων μέσω μιας συντονισμένης αντιμετώπισης της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. «Χωρίς τακτικά μονοπάτια που παρέχουν ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, τέτοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να αποτελούν χαρακτηριστικό σε αυτή τη διαδρομή», αναφέρουν στελέχη του ΔΟΜ.

Σύμφωνα με το Missing Migrants Project, το 2023 αναφέρθηκαν τουλάχιστον 3.100 θάνατοι και εξαφανίσεις μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής της Μεσογείου, που θεωρείται η πιο «θανατηφόρα» μεταναστευτική οδός. Το 2023 ήταν η πιο «μαύρη» χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, με 8.565 ανθρώπους να πεθαίνουν σε μεταναστευτικές διαδρομές παγκοσμίως.

Ο ΔΟΜ καλεί όλες τις κυβερνήσεις και τις αρχές κατά μήκος της διαδρομής να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των μεταναστών, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους και σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...