1458
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια | INTIMEnews

«Ομαδικά πυρά» από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης – η απάντηση Γκάγκα

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 14:34
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια
|INTIMEnews

«Ομαδικά πυρά» από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης – η απάντηση Γκάγκα

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 14:34

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινοβουλευτική μάχη (εδώ) για το νομοσχέδιο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου – αίτημα που είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης,  το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αφορά και τα άρθρα 7 και 10, που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10) και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7).

Στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας καταλόγισε δογματισμό και ιδεοληψία στην κυβέρνηση της ΝΔ σχετικά με τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά αγαθά και κατά την προσφιλή του τακτική σε ανάλογες επιθέσεις επικαλέστηκε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας πως όταν το 1983 προωθούσε «με τη στήριξη σύσσωμης της Αριστεράς την εμβληματική μεταρρύθμιση για τη δημιουργία του δημόσιου ΕΣΥ, η παράταξή της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε».

«Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ», παρατήρησε, ο κ. Τσίπρας.

«Με εντυπωσίασε το υποτονικό ύφος του κ. Τσίπρα για ένα νομοσχέδιο που οι βουλευτές του μας κατηγορούν ότι γκρεμίζουμε το σύστημα υγείας», σχολίασε στην απάντηση του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναδεικνύοντας τη διαφορά λόγων και πραξεων Μητσοτάκη –  Τσίπρα.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών στους ιατρούς, το δικό μας νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις. Η πολιτική διαφορά μεταξύ των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα και των πράξεων του κ. Μητσοτάκη είναι η αξιοπιστία».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,  εξέφρασε τη πλήρη διαφωνία του Κινήματος με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες», σημείωσε, και «μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Πάρτε πίσω τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα», τόνισε στη δική του παρέμβαση στη συζήτηση ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι ο νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο.

Εξω από τη Βουλή σε  εξέλιξη ήταν διαδηλωση (φωτογραφία κάτω) στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (11.00-15.00) και η ΑΔΕΔΥ (από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου).

«Είστε οπισθοδρομικοί»

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ, αντέτεινε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επιδιώκουμε -είπε- ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα.

Οσο για την κριτική που ασκείται για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7) απάντησε λέγοντας:

«Δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».

Ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, πρόσθεσε ότι  έχει πάει η ίδια σε 102 νοσοκομεία «και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, [..] και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».

Για τις αντιδράσεις των φορέων των νοσοκομειακών γιατρών, σχολίασε ότι η πρόεδρος της ΟΝΓΕ, κ. Ρέντζιου, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή από το γραφείο του ΚΚΕ και ότι η σχετική απεργία είχε συμμετοχή έως 3%. Σημείωσε, δε, ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος «στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα υγείας».

Τέλος, απευθυνόμενη στα κόμματα που διαφωνούν είπε:

«Μιλάτε για Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία. Έχει επιλογές και έχει κανόνες. Δεν έχει παρωπίδες. Δεν έχει πολιτικές κορώνες. Θέλει όραμα. Εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό, και θέλει και συνεργασία». «Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει προς ψήφιση και γι’ αυτό πρέπει να το στηρίξετε και να το ψηφίσετε όλοι, κατέληξε η κυρία Γκάγκα.

Για χαριστική βολή σε ένα ήδη πληγωμένο αποδιοργανωμένο και απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Πάμε από μία συνθήκη όπου έχουμε γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, αφοσιωμένους στη δωρεάν και καθολική και ισότιμη φροντίδα των ασθενών, σε μια νέα εποχή όπου οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική σχέση με τον ασθενή, την πελατειακή σχέση», παρατήρησε, γεγονός που όπως σημείωσε, αποτελεί «ευθεία σύγκρουση συμφέροντος».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην τρέχουσα διαδικασία επιλογής των γιατρών στο σύστημα υγείας: Συρρικνώνετε τα αντικειμενικά κριτήρια και πολλαπλασιάζετε τη δυνατότητα της προφορικής συνέντευξης [..] Αυτήν την περίοδο γίνεται όργιο πολιτικών παρεμβάσεων στη χώρα, όταν υπάρχει διαδικασία κρίσης ενός γιατρού για το ΕΣΥ ή ενός γιατρού μέλους ΔΕΠ. Όργιο πολιτικών παρεμβάσεων. Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και όλοι οι βουλευτές της περιοχής παρεμβαίνουν στους εισηγητές, παρεμβαίνουν στους κριτές για να επιλέξουν τους ανθρώπους της επιλογής τους» είπε ο κ. Ξανθός.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς και οι τοπικές κοινωνίες και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα εγγυηθούν ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη και ότι θα δρομολογηθεί μια μεγάλη παρέμβαση στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει προοπτική, βιωσιμότητα και αξιοπρέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, προανήγγειλε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Φραγγίδης, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος, που υποσκάπτει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ».

Ασκώντας κριτική στις προβλέψεις για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι (ένας γιατρός) «δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται με ασφάλεια και αποδοτικότητα στην πρωινή του βάρδια, τα απογευματινά του ιατρεία, τα χειρουργεία και τις προβλεπόμενες εφημερίες στο νοσοκομείο και παράλληλα να ασκεί ιδιωτικό έργο. Αυξάνονται οι πιθανότητες ιατρικών λαθών και αγνοείται η ανάγκη του γιατρού για προσωπική και οικογενειακή ζωή, ανάπαυση και επικαιροποίηση των γνώσεών του».

Για «ακόμα ένα αντιδραστικό, αντιλαϊκό “νομοσχέδιο-έκτρωμα”, όπως το χαρακτήρισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί που το απορρίπτουν μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα, φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος», μίλησε ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος. Λαμπρούλης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι υγειονομικοί «απορρίπτουν τη λογική του “όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώνει”, διεκδικούν και απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό και δεν τρομοκρατούνται από τον αυταρχισμό, τα “διαδηλωτοδικεία” που έχετε στήσει σέρνοντας στα δικαστήρια αυτούς που αγωνίζονται διότι δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, σχολίασε  ότι το νομοσχέδιο υψώνει νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Σύμφωνα με την κυρία Αθανασίου, η κυβέρνηση ενεργεί προσχηματικά ότι ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία: «Αποδεικνύεται ότι οι εισφορές των εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του κλάδου υγείας πηγαίνουν χαμένες, χωρίς ανταπόδοση. Καταργήστε τες λοιπόν και δώστε στο χέρι το αναλογούν ποσό και να επιλέξει ο κάθε ασφαλιζόμενος την ιδιωτική ασφάλιση της επιλογής του, αφού έχετε καταδικάσει τη δημόσια υγεία σε αργό πλην βέβαιο θάνατο».

Το ΜέΡΑ25  «καταψηφίζει μετά βδελυγμίας αυτό το «επαίσχυντο νομοσχέδιο, το οποίο είναι ταφόπλακα για την δωρεάν δημόσια υγεία», δηλωσε η βουλευτής του κόμματοςμ Μαρία Απατζίδη.

«Ο πολίτης δικαιούται να έχει καλή πρόσβαση στο δωρεάν σύστημα υγείας» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ζήσης Τζηκαλάγιας. Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη δυνατότητα του πολίτη να βρίσκει δωρεάν πρόσβαση το πρωί, ενώ, με χαμηλό κόστος θα βρίσκει πρόσβαση το απόγευμα, είτε στο ιατρείο είτε στο χειρουργείο, και με τον ανταγωνισμό της προσφοράς και ζήτησης θα είναι χαμηλές οι τιμές και στην ελεύθερη αγορά. Στο τέλος, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί και κυρίως πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τζηκαλάγια, το νομοσχέδιο «θα είναι μια καινούργια τομή. Μετά το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, για τον προσωπικό γιατρό που ξεκίνησε καλά, πάει καλύτερα και θα πάει ακόμα καλύτερα τη νέα χρονιά, είμαστε σίγουροι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία σαν μια καινούργια τομή που κάνει η Νέα Δημοκρατία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην παροχή σε όλους τους πολίτες αυτού του μεγάλου αγαθού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...