436
Ο Ζάκερμπεργκ μιλά στον εικονικό... σκελετό του, στο βίντεο της παρουσίασης του Metα | Facebook/Handout via REUTERS

Ομαδικά πυρά από πολιτικούς, καλλιτέχνες και ανταγωνιστές κατά του Ζάκερμπεργκ για το Metα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 12:46
Ο Ζάκερμπεργκ μιλά στον εικονικό... σκελετό του, στο βίντεο της παρουσίασης του Metα
|Facebook/Handout via REUTERS

Ομαδικά πυρά από πολιτικούς, καλλιτέχνες και ανταγωνιστές κατά του Ζάκερμπεργκ για το Metα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 12:46

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να θύμωσε με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ που του «έκλεψε» τη λέξη metα, αλλά δεν ήταν ο μόνος που τα έβαλε με το αφεντικό του Facebook, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η «μαμά εταιρεία» αλλάζει όνομα.

Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι αλλάζοντας το όνομα, απλώς προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, σε μια εποχή που έχουν δημιουργήσει σάλο σε ΗΠΑ και Βρετανία οι τρομακτικές αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν, της πρώην μηχανικού Πληροφορικής στον διαδικτυακό κολοσσό, για τους κινδύνους που κρύβει η ισχύς του Facebook στο όνομα του κέρδους.

Αμερικανοί πολιτικοί, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ένωσαν τις φωνές τους εναντίον του Ζάκερμπεργκ.

Η βουλευτής των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, δεν μάσησε τα λόγια της, γράφοντας στο Twitter ότι η εταιρεία είναι «ο καρκίνος της Δημοκρατίας, μία παγκόσμια μηχανή παρακολούθησης και προπαγάνδας, με στόχο την ενίσχυση απολυταρχικών καθεστώτων και την καταστροφή της κοινωνίας των πολιτών».

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ είπε ότι η αλλαγή του ονόματος είναι απλώς μία προσπάθεια να μπερδέψει τους χρήστες και να τους αποσπάσει την προσοχή, αλλά «δεν πρόκειται να σβήσει χρόνια παραπλανητικών πρακτικών και αδιαφορίας για την ιδιωτικότητα, την προστασία των παιδιών, τη διασπορά του μίσους και τη γενοκτονία».

Ο γερουσιαστής Εντ Μάρκι πρόσθεσε: «Η Facebook θέλει να αρχίσουμε να την αποκαλούμε Metα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε αυτό που είναι, μία απειλή για την ιδιωτικότητα, τη δημοκρατία και τα παιδιά».

Ισως το πιο επιθετικό, αλλά δοσμένο με χιούμορ, tweet εναντίον του Ζάκερμπεργκ ήταν αυτό της σατιρικής εκπομπής The Daily Show, που ειρωνεύθηκε τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του Facebook, συνδυάζοντας εικόνες από το δικό του βίντεο παρουσίασης της νέας ονομασίας και της εισβολής του όχλου του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου και της πορείας της Κου Κλουξ Κλαν, στο Τσάρλοτσβιλ, το 2017. Και τα δύο συμβάντα είχαν οργανωθεί μέσω του Facebook.

Στο βίντεο που ανέβασε η εκπομπή στο Twitter, εμφανίζεται ο Ζάκερμπεργκ να λέει αυτό που είπε στην παρουσίασή του: «Φανταστείτε ότι βάζετε τα γυαλιά σας ή το κράνος και μεταφέρεστε αυτόματα στο σπίτι σας, το οποίο έχει θέα σε ό,τι εσείς θεωρείτε πανέμορφο», και από πίσω του βλέπουμε εικόνες από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο και την πορεία των λευκών ανδρών με τις δάδες.

Εκτός από τις πολιτικού περιεχομένου αναφορές, υπήρχαν και αυτοί (όπως ο Βαρουφάκης) που τα έβαλαν με τον Ζάκερμπεργκ για το όνομα που διάλεξε.

«Το Metα είναι χάλια, σαν να πρόκειται για το πρώτο πρόχειρο όνομα που τόσες και τόσες εταιρείες συμβούλων, που χρεώνουν εκατομμύρια, προτείνουν στους πελάτες τους», έγραψε ο κωμικός Μάικ Ντράκερ.

Από το «πάρτι» στο Twitter, δεν έλειψε ούτε ο ιδρυτής του, ο Τζακ Ντόρσι, ο οποίος αποκάλεσε το Metα, μεταξύ άλλων, «αυτοαναφορικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...