951
Σύνθεση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που αναπαριστά την Τελετή Εναρξης των Αγώνων, με επίκεντρο τον Σηκουάνα | Florian Hulleu/Paris 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θα υπάρχει και υποβρύχιο στην Τελετή Εναρξης;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 17:08
Σύνθεση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που αναπαριστά την Τελετή Εναρξης των Αγώνων, με επίκεντρο τον Σηκουάνα
|Florian Hulleu/Paris 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θα υπάρχει και υποβρύχιο στην Τελετή Εναρξης;

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 17:08

Την προωθούν ως ένα «ζωντανό υπερθέαμα» με χορευτικά από 3.000 χορευτές και ηθοποιούς σε τοποθεσίες κατά μήκος των ακτών του Σηκουάνα, καθώς οι αθλητές θα πλέουν στο ποτάμι, με άνω του ενός δισεκατομμυρίου θεατών να το παρακολουθούν από τις οθόνες τους – αλλά οι λεπτομέρειες της Τελετής Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού διαρρέουν με το σταγονόμετρο.

Η κεντρική πρωτοτυπία της Τελετής της ερχόμενης Παρασκευής είναι ότι θα γίνει η πρώτη στην Ολυμπιακή Ιστορία που θα διεξαχθεί στο κέντρο της διοργανώτριας πόλης – και όχι εντός του σταδίου που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες. Υπάρχουν πληροφορίες για εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στις όχθες του Σηκουάνα, ενώ μόλις ανακοινώθηκε ότι ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους του σταδίου θα είναι ο αμερικανός ράπερ Σνουπ Ντογκ.

Τα κεντρικά θέματα της Τελετής παραμένουν άγνωστα, αν και παραδοσιακά αντανακλούν την κουλτούρα της διοργανώτριας χώρας. Η ομάδα που οργανώνει τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Τελετής Εναρξης παραμένει αρκετά φειδωλή, με μέλη της να αφήνουν υπόνοιες για αναφορά στην υπέροχη κινηματογραφική «Αμελί», ή ακόμα και στην αμερικανική οπτική για τη γαλλική αισθητική που υιοθετεί η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Netflix «Emily In Paris».

 

(Florian Hulleu/Paris 2024) 

Πιθανολογείτα επίσης ότι ένα υποβρύχιο θα αναδυθεί από τα νερά του Σηκουάνα – κάτι που σίγουρα θα λατρέψουν οι σκηνοθέτες της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Της καλλιτεχνικής ομάδας που σχεδιάζει την τελετή ηγείται ο Τομά Ζολί, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει σε έναν εορτασμό-υπερθέαμα που θα εκτείνεται στις αποβάθρες, στις γέφυρες, στον ουρανό και στον ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι η τελετή θα έχει περισσότερα κοινά με την παιχνιδιάρικη, αυτοσαρκαστική διάθεση της έναρξης των Αγώνων του Λονδίνου το 2012 παρά με το μαξιμαλιστικό πνεύμα του Πεκίνου στους  Ολυμπιακούς του 2008. Θεωρούν ότι το Λονδίνο ανέδειξε το βρετανικό φλέγμα μέσω του χιούμορ και ότι η Αθήνα το 2004 δίδαξε μαθήματα ταπεινότητας.

Τις παραστάσεις της Τελετής αναμένεται να παρακολουθήσουν από κοντά πάνω από 300.000 θεατές σε 80 γιγαντιαίες οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις όχθες του Σηκουάνα. Ο 42χρονος Ζολί έχει δεσμευθεί να αναδείξει το ευρύ πολιτιστικό μωσαϊκό της γαλλικής μουσικής – από τα υπέροχα ερωτικά chansons και τη μοναδική Εντίθ Πιάφ μέχρι την όπερα και τη σύγχρονη γαλλική ραπ.

(Florian Hulleu/Paris 2024)

Παρά τον κίνδυνο να ενοχληθούν οι ολοένα πολυπληθέστεροι ψηφοφόροι της γαλλικής Ακροδεξιάς, οι διοργανωτές είναι αποφασισμένοι να παρουσιάσουν μια γιορτή της πολιτιστικής, γλωσσικής, θρησκευτικής και σεξουαλικής πολυμορφίας της χώρας. Το όνομα της πιο δημοφιλούς γαλλόφωνης τραγουδίστριας, Αγιά Νακαμούρα, ακούγεται ως κεντρικό στην Τελετή Εναρξης. Η επιλογή της γαλλίδας ερμηνεύτριας με καταγωγή από το Μάλι έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις από τη Μαρίν Λεπέν.

Από όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, η τελετή θα ξεκινήσει στις 8:30 ώρα Ελλάδας, θα διαρκέσει 3 ώρες και 45 λεπτά και θα κορυφωθεί δύο ώρες μετά την έναρξή της, καθώς τα χρώματα της δύσης θα λούζουν τον ουρανό της Πόλης του Φωτός. Ενας στολίσκος σκαφών θα μεταφέρει περίπου 7.000 από τους συνολικά 10.500 αθλητές των 206 χωρών και περιοχών που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, σε μια διαδρομή μήκους έξι χιλιομέτρων.

Ο στόλος με τους αθλητές στον Σηκουάνα θα ξεκινήσει από τη γέφυρα Αουστερλιτς, στη δυτική πλευρά του ποταμού, και θα καταλήξει σε ένα σημείο κοντά στον Πύργο του Αϊφελ, περνώντας μπροστά από την Παναγία των Παρισίων και άλλα διάσημα τοπόσημα της πόλης. Ανάμεσα στους θεατές στις όχθες του ποταμού θα βρίσκεται και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πλαισιωμένος από περισσότερους από 100 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

(Florian Hulleu/Paris 2024)

Η ασφάλεια θα παρέχεται από 45.000 αστυνομικούς – ελεύθεροι σκοπευτές θα τοποθετηθούν στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ συστήματα εντοπισμού και καταστροφής μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα είναι ενεργοποιημένα. Περίπου 4.000 άτομα που κρίνεται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των Αγώνων έχουν ήδη αποκλειστεί από τις περιοχές διεξαγωγής τους.

Για να διασφαλιστεί η μυστικότητα του περιεχομένου της Τελετής Εναρξης, οι πρόβες των πολυάριθμων χορευτών, τραγουδιστών και ηθοποιών που θα εμφανιστούν στις όχθες και στις γέφυρες του Σηκουάνα συνοδεύοντας τους αθλητές γίνονται σε κλειστές αποθήκες και υπόστεγα, μακριά από τα φώτα της πόλης.

Κάποιες διάσπαρτες λεπτομέρειες της Τελετής έχουν αρχίσει να διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες. Οι 12 σκηνές στις οποίες χωρίζεται η παράσταση θα είναι βασισμένες στα εμβληματικά τοπόσημα της πόλης που θα διασχίζει η πλωτή παρέλαση και θα συνιστούν ισάριθμες θεματικές ενότητες συνδεδεμένες με αυτά. Κεντρικό ρόλο στην παράσταση θα έχει και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, παρά το γεγονός ότι παραμένει σοβαρά κατεστραμμένη από την πυρκαγιά του 2019.

(Florian Hulleu/Paris 2024)

Θεατρικός σκηνοθέτης, διάσημος για ροκ μιούζικαλ και πρωτοποριακές σαιξπηρικές παραστάσεις, ο Ζολί αφήνει να εννοηθεί ότι το σόου που ετοιμάζει ίσως περιλαμβάνει αναφορές, τόσο στην εμβληματική γαλλική κομεντί «Αμελί», που έγινε παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία το 2001, όσο και στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Emily in Paris», που γνωρίζει επιτυχία στην πλατφόρμα του Netflix.

Χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί τα μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα –αν τελικά υπάρξουν– που θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης, η προσοχή των διοργανωτών εστιάζεται στην ισορροπία του μηνύματός της. Επιθυμία τους είναι να τονίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της γαλλικής κουλτούρας, που είναι συνυφασμένα με τη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά να αποφύγουν τον διδακτισμό γύρω από την ιστορική συμβολή της Γαλλίας στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τη φυσική ροπή μας προς τις διαλέξεις» δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ο Ζολί, αναφερόμενος στους φιλοσόφους του Διαφωτισμού και στα μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης. Αλλωστε, σε αντίθεση με τον γαλλικό εθνικισμό, από την εποχή του Πολέμου της Αλγερίας μέχρι τη ρητορική της Λεπέν, η εθνική υπερηφάνεια των Γάλλων έχει μια παγκόσμια ιδεαλιστική διάσταση, που την καθιστά ελκυστική αλλά ενίοτε και κουραστικά διδακτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...