437
Δωμάτιο του γαλλικού «ολυμπιακού χωριού»: το μέσον κλιματισμού του είναι ο ανεμιστήρας | Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed/Anadolu via Getty Images

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι κοιτώνες των αθλητών δεν έχουν κλιματισμό!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 19:58
Δωμάτιο του γαλλικού «ολυμπιακού χωριού»: το μέσον κλιματισμού του είναι ο ανεμιστήρας
|Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed/Anadolu via Getty Images

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι κοιτώνες των αθλητών δεν έχουν κλιματισμό!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 19:58

Λίγο προτού αρχίσουν οι εφετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στο Παρίσι μαίνεται μάχη… κλιματιστικών. Οι αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών στη διοργάνωση χωρών ανησυχούν για την υγεία των αθλητών τους, διότι οι κοιτώνες στο λεγόμενο «ολυμπιακό χωριό» δεν διαθέτουν ερκοντίσιον. Συγχρόνως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν υψηλές θερμοκρασίες εκείνη την περίοδο στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας; Μα, γιατί τσιγκουνευτήκαν οι Γάλλοι;

Τη φαεινή ιδέα να μην έχουν κλιματισμό οι κοιτώνες κατέβασε το «πράσινο» κεφάλι της σοσιαλίστριας δημάρχου Παρισίων, Αν Ινταλγκό, η οποία υποσχέθηκε στα media «τους πιο ‘‘πράσινους’’ Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιστορία, με μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012».

Στο «χωριό», λοιπόν, σε όλα δωμάτια και σε όλους τους χώρους ομαδικής παραμονής, δεν υπάρχουν ερκοντίσιον, αλλά «ηλιακοί συλλέκτες και συστήματα κάτω από τα πατώματα τα οποία συνδέονται με σταθμούς γεωθερμίας». Αυτά υποτίθεται ότι αρκούν για να δροσιστεί ο τόπος. «Σας εγγυόμαστε μείωση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς σε σύγκριση με την εξωτερική» λένε οι Γάλλοι, οι οποίοι και επαίρονται «για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Η Repubblica χαρακτήρισε «αξιέπαινη» την οικολογική πρωτοβουλία τους, ωστόσο έγραψε ότι οι ξένες αντιπροσωπείες που θα φιλοξενηθούν στα δωμάτια χωρίς κλιματισμό δεν πείστηκαν, ούτε πρόκειται να πειστούν. Και πρώτη απ’ όλες αυτές τις άπιστες είναι η ομάδα των ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε ήδη, οι αμερικανοί αθλητές και οι αμερικανίδες αθλήτριες θα κουβαλήσουν στο γαλλικό «χωριό» τα δικά τους κλιματιστικά ώστε να δροσίζονται όταν οι ίδιοι και οι ίδιες το επιθυμούν.

Κατόπιν αυτού, η διοργανώτρια αρχή των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε ότι δεν απαγορεύει τη χρήση κινητών συσκευών για ψύξη του χώρου, συνεπώς στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν και άλλες ολυμπιακές ομάδες. Μεταξύ αυτών των χωρών που θα «ζαλωθούν» τα κλιματιστικά μηχανήματα ώστε να κερδίσουν μετάλλια είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, ακόμη και η «πράσινη» (στη συγκυβέρνηση του Βερολίνου και στα σχέδια της Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) Γερμανία.

Οι Ιταλοί περιέλαβαν στο ίδιο γκρουπ των ομάδων με τα φορητά ερκοντίσιον και την ελληνική αποστολή, προσθέτοντας ότι όλα αυτά συνεπάγονται ένα κάποιο κόστος για τις αθλητικές αντιπροσωπείες, το οποίο όμως δεν δύνανται να σηκώσουν οι φτωχές χώρες, λόγου χάρη κάποιες αφρικανικές. «Αυτό συνιστά ανισότητα» σχολίασαν, και μάλλον έχουν δίκιο. Ολες οι ομάδες φοβούνται την επίδραση της θερμότητας στην απόδοση των αθλητών και αθλητριών, αφού η λυσιμελής ζέστη επηρεάζει το πρόγραμμα ανάπαυσης και προετοιμασίας των αγωνιζομένων.

Η Ινταλγκό δεν στενοχωρήθηκε που οι ξένες αντιπροσωπείες θα επιβαρυνθούν με το κόστος ενοικίασης κλιματιστικών μηχανημάτων και επιπροσθέτως δήλωσε ότι αυτή σκέφτεται «την επιβίωση της ανθρωπότητας περισσότερο από την άνεση των αθλητών». Πρόσφατη πρόβλεψη της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας αναφέρει ότι υπάρχει 70% πιθανότητα ο Ιούλιος στη Γαλλία να είναι θερμότερος από το συνηθισμένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...