306
Φωταγωγημένο το δημαρχείο του Παρισιού με τα χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η Γαλλία το 2024. | EPA/Mohammed Badra

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φρένο στην προπαγάνδα του Πούτιν ζητεί η γερμανίδα υπουργός Αθλητισμού

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 18:52
Φωταγωγημένο το δημαρχείο του Παρισιού με τα χρώματα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η Γαλλία το 2024.
|EPA/Mohammed Badra

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φρένο στην προπαγάνδα του Πούτιν ζητεί η γερμανίδα υπουργός Αθλητισμού

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 18:52

Η υπουργός Αθλητισμού της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, κάλεσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εξετάσει «πολύ προσεκτικά» το υπόβαθρο των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Τα σχόλια της κυρίας Φέιζερ ήρθαν μια ημέρα αφότου η ΔΟΕ, με επικεφαλής τον γερμανό Τόμας Μπαχ, ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι θα μπορούν να αγωνιστούν στο Παρίσι ως ουδέτεροι εκτός ομαδικών αγώνων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η κυρία Φέιζερ, η οποί είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, επιμένει ότι είναι σημαντικό η ΔΟΕ να εξετάσει λεπτομερώς το υπόβαθρό τους και να αποκλείσει αθλητές που υποστήριξαν τον πόλεμο του ρώσου προέδρου Πούτιν ή που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση ή τον στρατό.

Ο «πολεμοχαρής» Πούτιν

«Ο πολεμοχαρής Πούτιν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι για την προπαγάνδα του», αναφέρει η κυρία Φέιζερ, σε δήλωση που εστάλη στο POLITICO.

Τον Μάρτιο, η ΔΟΕ συνέστησε ότι τα διεθνή αθλήματα θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους Ρώσους και τους Λευκορώσους ως μεμονωμένους αθλητές με ουδέτερη σημαία, εφόσον δεν είχαν υποστηρίξει τον πόλεμο και δεν είχαν σχέση με τον ρωσικό στρατό ή τις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, 11 αθλητές – οκτώ Ρώσοι και τρεις Λευκορώσοι – πληρούν μέχρι τώρα τα κριτήρια για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024.

Η κυρία Φέιζερ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων και η απαγόρευση σημαιών και συμβόλων ήταν «το ελάχιστο δυνατό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή».

«Απαράδεκτο για τους Ουκρανούς»

«Θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για τους Ουκρανούς αθλητές να πρέπει να ανταγωνιστούν τους Ρώσους που υποστηρίζουν τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας τους», πρόσθεσε. «Η Ουκρανία – και ο ουκρανικός αθλητισμός – πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του παγκόσμιου αθλητισμού».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...