875
Επιβάτες στο σταθμό Gare du Nord, από τους κεντρικότερους του Παρισιού, το πρωί της Παρασκευής | REUTERS/Yves Herman

«Ολυμπιακό» σαμποτάζ στη Γαλλία: «Μαζική επίθεση» στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 10:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2024 16:00
Επιβάτες στο σταθμό Gare du Nord, από τους κεντρικότερους του Παρισιού, το πρωί της Παρασκευής
|REUTERS/Yves Herman

«Ολυμπιακό» σαμποτάζ στη Γαλλία: «Μαζική επίθεση» στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2024, 10:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/07/2024 16:00

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», μερικές μόλις ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, τόνισε η SNCF σε ανακοίνωσή της. Αναμένονταν μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ενώ συνολικά θα επηρεάζονταν 800.000 επιβάτες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, πράγμα το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία την ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε τρία σημεία των γραμμών TGV που διέρχονται δυτικά, βόρεια και ανατολικά του Παρισιού.

Μια τέταρτη εμπρηστική επίθεση στη γραμμή που εκτείνεται νότια προς τη Λυών και τη Μεσόγειο, αποτράπηκε.

Η SNCF  «υπέστη αυτή τη νύχτα πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est», επισήμανε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της. Κυρίως έγιναν «εμπρησμοί» για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις τους, διευκρίνισε.

Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία των TGV (τρένων υψηλής ταχύτητας) σε αυτούς τους τρεις σιδηροδρομικούς άξονες έχει «διαταραχθεί πολύ. Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF. Ωστόσο η γραμμή των TGV Sud-Est «δεν επλήγη», επεσήμανε.

Ομάδες του SNCF Réseau «βρίσκονται ήδη στο σημείο για να κάνουν αποτίμηση και να αρχίσουν τις επισκευές, αλλά η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Αυτό θα επηρεάσει 800.000 επιβάτες, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Ζαν-Πιερ Φαραντού σε συνέντευξη Τύπου.

Αστυνομικοί στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπορντό, την Παρασκευή – REUTERS/Susana Vera
Προβλήματα στα Eurostar

Παράλληλα, η εταιρεία Eurostar ανακοίνωσε ότι και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί από τους βανδαλισμούς.

«Εξαιτίας των συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρέασαν τη γραμμή του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ανάμεσα στο Παρίσι και στην Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας προερχόμενα από το Παρίσι και κατευθυνόμενα προς αυτό εκτρέπονται σήμερα 26 Ιουλίου μέσω της κλασικής γραμμής. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα. Πολλά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί», ανέφερε η ανακοίνωση της Eurostar.

Περίπου το 25% των δρομολογίων των τρένων που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο θα ακυρωθούν σήμερα, αλλά και το Σαββατοκύριακο, μετά τις δολιοφθορές στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου, ανέφερε η εταιρία Eurostar.

«Σήμερα (Παρασκευή), η Eurostar θα ακυρώσει το 25% των δρομολογίων της. Θα γίνει το ίδιο το Σάββατο, 27 και την Κυριακή, 28», ανέφερε σε ανακοίνωση ο όμιλος.

Εκτός από την ακύρωση των δρομολογίων, «όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας με προορισμό και προέλευση το Παρίσι εκτρέπονται από την κλασική γραμμή σήμερα, Παρασκευή, 26 Ιουλίου» και ως εκ τούτου κυκλοφορούν με μειωμένη ταχύτητα, διευκρίνισε η Eurostar, κάτι που «παρατείνει τη διάρκεια της διαδρομής περίπου κατά μιάμιση ώρα».

Η εταιρία «προβλέπει πως η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας».

Η σύνδεση του Παρισιού με τις Βρυξέλλες έχει επίσης επηρεαστεί, δήλωσε η Eurostar στο AFP.

Το προσωπικό της Eurostar έχει «κινητοποιηθεί πλήρως στους σταθμούς, στα τηλεφωνικά κέντρα και στους συρμούς» προκειμένου να διασφαλίσει πως οι επιβάτες είναι καλά «ενημερωμένοι», δήλωσε η σιδηροδρομική εταιρία, διευκρινίζοντας πως οι πελάτες μπορούν να ακυρώσουν ή να τροποποιήσουν τα εισιτήριά τους χωρίς επιπλέον κόστος.

Η εισαγγελία του Παρισιού αναλαμβάνει την έρευνα

Η Εθνική Δικαστική Αρχή για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (Junalco) επιφορτίστηκε σήμερα με τη διεξαγωγή της έρευνας για το «σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν εσκεμμένα σε εγκαταστάσεις της SNCF», της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Η έρευνα γίνεται για φθορά περιουσίας που δύναται να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, επιθέσεις σε αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων από οργανωμένη συμμορία και συνωμοσία κακοποιών με σκοπό τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων και αδικημάτων, διευκρίνισε η Μπεκιό σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα διεξάγεται επίσης για φθορά και απόπειρες πρόκλησης φθοράς με επικίνδυνα μέσα από οργανωμένη συμμορία, εγκλήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Η έρευνα θα διεξαχθεί για κάθε μέρος, όπου διαπράχθηκαν οι ενέργειες αυτές, από τα αρμόδια τοπικά τμήματα της χωροφυλακής.

Δεν θα επηρεάσει την τελετή έναρξης

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαβεβαίωσε ότι η επίθεση κατά σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή» έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα το βράδυ, «διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών» της περιοχής του Παρισιού.

«Είναι δολιοφθορά», δήλωσε η δήμαρχος στα ισπανικά σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον ισπανό βασιλιά Φελίπε. «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, αλλά δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή σήμερα το βράδυ, διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς», πρόσθεσε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...