1198
Εικόνα της έκρηξης στη Γάζα από το Σντερότ στο νότιο Ισραήλ | REUTERS/Violeta Santos Moura

Ολονύχτιο σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη Γάζα: «Χτυπήσαμε 150 υπόγειους στόχους της Χαμάς»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/10/23 15:00
Εικόνα της έκρηξης στη Γάζα από το Σντερότ στο νότιο Ισραήλ
|REUTERS/Violeta Santos Moura

Ολονύχτιο σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη Γάζα: «Χτυπήσαμε 150 υπόγειους στόχους της Χαμάς»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/10/23 15:00

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, οι δυνάμεις του 28 στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η Χαμάς διευθύνει και οργανώνει τις επιχειρήσεις του από ένα γιγάντιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

«Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο ισραηλινός στρατός σημείωσε επίσης ότι σκότωσε έναν αξιωματούχο της Χαμάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για «μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), υλικό ανίχνευσης και αντιαεροπορικής άμυνας».

«Ο Ασεμ Αμπού Ρακάμπα συμμετείχε στην οργάνωση της σφαγής στις κοινότητες που συνορεύουν με την Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, είχε διευθύνει τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στο Ισραήλ με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς και ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις με drones σε θέσεις επιτήρησης του Τσαχάλ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Καπνός υψώνεται πάνω από τη Γάζα, όπως φαινόταν από τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ την Παρασκευή REUTERS/Amir Cohen

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και το πρωί του Σαββάτου στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά την φονική και άνευ προηγουμένου επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Με ανακοίνωση αργότερα το πρωί του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του με τη χρήση πεζικού και τεθωρακισμένων στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνει την επίθεσή του στη Χαμάς.

«Οι δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο πεδίο και συνεχίζουν τον πόλεμο», δήλωσε ο υποναύαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Ο Χαγκάρι επισήμανε επίσης ότι «διευρύνουν την ανθρωπιστική προσπάθεια» το Σάββατο και ότι θα επιτρέψουν σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου φτάνουν μικρές ποσότητες βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη διάρκεια της νύχτας διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο Χαγκάρι, θα επιτρέψει «στις δυνάμεις στο πεδίο να πολεμήσουν κατά ενός πιο αδύναμου εχθρού».

Την Παρασκευή το βράδυ ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις θα ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω εξαιρετικά σφοδρών βομβαρδισμών και διακοπής των επικοινωνιών σε ολόκληρη την εμπόλεμη ζώνη.

Η Ερυθρά Ημισέληνος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Unicef και άλλες ομάδες βοήθειας δήλωσαν ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό τους στη Γάζα.

Ο ΠΟΥ έχει χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό του στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό του και με υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Γάζα, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του το Σάββατο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Το μπλακάουτ καθιστά επίσης αδύνατο για τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση ασθενών υπό τέτοιες συνθήκες, ούτε η εξεύρεση ασφαλούς καταφυγίου», τόνισε.

«Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών», σημείωνε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε προηγούμενη ανάρτησή του στο X, ενώ σε δεύτερη, που ακολούθησε αυτής, ρωτούσε μόνον: «Γιατί;».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το Σάββατο πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε την, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ασκελόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.

Οι οικογένειες των ομήρων ανησυχούν και απαιτούν εξηγήσεις

Οι οικογένειες των ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν το Σάββατο την «ανησυχία» τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις μετά τις εντατικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί», έπειτα από «μια νύχτα τεράστιας αγωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων που απήγαγε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την αιματηρή επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Φόρουμ αυτό εξέφρασε «την τεράστια οργή (του) που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους» που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές.

Ανησυχίες για ανάφλεξη

Από τη 15η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός καλεί τους άμαχους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί είναι πιο εντατικοί, να κινηθούν προς νότο.

Ομως τα πλήγματά του συνεχίζονται και στον νότο, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κοντά στα πάντα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται εξάπλωση του πολέμου, περιφερειακή ανάφλεξη, την ώρα που το Ιράν, τα τελευταία χρόνια σθεναρός υποστηρικτής της Χαμάς, έχει απευθύνει επανειλημμένα προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη πως εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον αποθηκών πυρομαχικών των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, και «οργανώσεων συνδεόμενων» μαζί τους στην ανατολική Συρία.

Η ένταση έχει φθάσει στο κόκκινο στη Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, όπου πάνω από εκατό Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου, όπως και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, σιιτικού κινήματος υποστηριζόμενου από το Ιράν και συμμάχου της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό 229 όμηροι ―Ισραηλινοί, με διπλή υπηκοότητα ή ξένοι― απήχθησαν στη Γάζα από τη Χαμάς, οι οποίοι έχουν αφήσει ελεύθερες τέσσερις γυναίκες έκτοτε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου, 7.703 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εκ των οποίων πάνω από 3.500 παιδιά, είχαν σκοτωθεί στη Γάζα μέχρι την Παρασκευή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έγιναν σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Με μεταγενέστερη ανακοίνωση, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 7.650

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...