Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας συνεδριάζει στο Πεκίνο. Οι 300 επιφανέστεροι «σύντροφοι», το κρεμ ντε λα κρεμ της νομενκλατούρας της υβριδικής χώρας που πρωταγωνιστεί στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, θα επικυρώσουν το νέο «πενταετές πλάνο» για το διάστημα 2021-2025.
Η τελική τους απόφαση θα γνωστοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου, αλλά θα απαιτηθούν μήνες αποκρυπτογράφησής της, όπως λέει η Corriere della Sera σχολιάζοντας την ξύλινη γλώσσα της εξουσίας και των εσωτερικών ισορροπιών της.
Από τώρα πάντως γνωρίζουμε ότι ο στόχος του καθεστώτος είναι ένας: ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η ομάδα τεχνοκρατών που τον πλαισιώνει επιδιώκουν την ενδυνάμωση της εσωτερικής κατανάλωσης, που ανεβάζει και το ΑΕΠ, θέλοντας να προστατεύσουν τη δεύτερη οικονομία του κόσμου από τους κλυδωνισμούς της πανδημίας, αφ’ ενός, και του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, αφ’ ετέρου.
Σε ό,τι αφορά την προπαγάνδα του κόμματος-κράτους, τα σούπερ γρήγορα τρένα έχουν αντικαταστήσει την παλαιοκομμουνιστική λοκομοτίβα – οι υπερταχείες αμαξοστοιχίες που διατρέχουν ένα δίκτυο 34.000 χιλιομέτρων το οποίο θα επεκταθεί και θα φθάσει στα 70.000 χιλιόμετρα κάλυψης μέσα σε 15 χρόνια από σήμερα. Ετσι ο κινεζικός Τύπος υμνολογεί το «πενταετές» βάζοντας στα δημοσιεύματά του φωτογραφίες από αυτά τα σούπερ γρήγορα τρένα. Συμβολίζουν, υποτίθεται, την ταχύτητα της Κίνας στον 21ο αιώνα.
Το πρότζεκτ του «πενταετούς» έχει ήδη βαφτιστεί από τον ίδιο τον Σι με τον όρο «διπλή κίνηση». Η αποκρυπτογράφησή του αποκαλύπτει το νόημά του: την προαναφερθείσα αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, όπως και τις κινεζικές εξαγωγές που στο εξής πρέπει να συνεχιστούν ασφαλώς, όχι όμως και να συνιστούν τόσο μεγάλη εξάρτηση για το κινεζικό παραγωγικό μοντέλο όσο τώρα.
Στο «πενταετές» η κινεζική παραγωγή του εγγύς μέλλοντος προσδιορίζεται από την «τεχνολογική καινοτομία», τόσο για τα εντός όσο και για τα εκτός Κίνας προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας. Υπάρχουν προβλέψεις και διατίθενται πόροι ώστε η παραγωγή να καταστεί ελκυστικότερη. ειδικά για τους κινέζους πολίτες. Υποτίθεται ότι ο απώτερος στόχος είναι να δοθεί στον λαό υψηλότερο εισόδημα.
Και ως λαός που μπορεί να ευνοηθεί από τα προβλεπόμενα στο «πενταετές» νοείται μία ανθρωπομάζα 400 εκατομμυρίων που λογαριάζεται για «μεσαία τάξη» εκεί, κατοικεί στις πόλεις, και από υλιστικής απόψεως περνάει καλύτερα από τους διαβιούντες στην κινεζική ύπαιθρο, αφού τα εισοδήματα των χωρικών δεν επιτρέπουν αστική ζωή (με την οικονομική έννοια).
Ο κορονοϊός δεν θα απασχολήσει τους «συντρόφους». Θα μιλήσουν όμως για ένα σχέδιο που αφορά την περιβαλλοντική προσαρμογή και τα έργα διάσωσης του περιβάλλοντος από την καπιταλιστικού τύπου βιομηχανική ανάπτυξη. Αυτό το «πράσινο» πλάνο του Σι αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την καριέρα του: μάλλον επιδιώκει να παίζει τον «τιμονιέρη» μέχρι και το μακρινό 2035.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News