Ολοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία είχαν προσκληθεί για ακρόαση, μετά από αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων, πρόσωπα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή είχαν εμπλοκή με την λειτουργία της. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.
Η ακρόαση των προσκεκλημένων έγινε σε δύο ομάδες. Στην πρώτη μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων (2019- 2022), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015 – 2019), Θεόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.
Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν, κατά την ίδια πηγή, ότι η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.
Καραγκούνης: Επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων
«Χωρίς να εισέρχομαι στην ουσία της υπόθεσης, διότι καταλαβαίνετε ότι δεσμεύομαι από την διαδικασία, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σήμερα βγήκαν κάποια πολύ χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα», εκτίμησε ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, μετά την ολοκλήρωση της απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
«Πρώτα απ’ όλα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη κατάρρευσε», ανέφερε. Επειτα, «αποσαφηνίσθηκε ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση». «Και κυρίως, επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε ειδικότερα και διεξοδικά στην Εξεταστική Επιτροπή», κατέληξε ο κ. Καραγκούνης.
Αντιπολιτευτικά πυρά
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τις ακροάσεις των εμπλεκόμενων με την ΕΥΠ, κατηγορώντας την για «προσπάθεια συγκάλυψης» της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, καθώς και για «προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών», καθώς «με το πρόσχημα του απορρήτου αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα, που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε».
Ανάλογη ρητορική υιοθέτησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη «για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με ευθύνη αποκλειστική της κυβέρνησης».
«Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ», υποστήριξε. Παράλληλα, «αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση», σύμφωνα με τον βουλευτή.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ζήτησε να «αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο» για τις παρακολουθήσεις «για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και «πλήρη διαφάνεια» για όλα τα ζητήματα: «Ανδρουλάκης, υποκλοπές συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι». Ωστόσο «η στάση όλων ήταν πλήρη συγκάλυψη» λόγω απορρήτου, σύμφωνα και με τον ίδιο.
Επέμεινε, δε, στη θέση που εξέφρασε ο Περισσός και τις προηγούμενες ημέρες: «Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News